bygogbolig.dk
Onsdag d. 20 september 2017 kl. 16:26 Om os Kontakt os
Mads Teiss�e og Peter Birkelund

NYHEDER

Blog byggeriet


Søg i svar

[Søg]

[Nyeste indlæg]

[Opret ny blog]

[Forside]

Blog: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

20 nyeste blog indlæg

Oprettet af: Henrik Clausen - d. 29/03-07 kl. 13:20 - 27 kommentarer

Jeg er efterhånden godt forvirret om, hvorvidt man skal opsætte dampspærre eller vindpap i et hus jeg er ved at bygge.

Huset er 40 m2, står på punktfundament, opbygget på træskellet 50x100, udv. profilbrædder med afstandsliste, vindpap (udv.), betontagsten med diffusionsåbent undertag, energivinduer.

Vi er 4 personer som FAST skal bo i huset fra omkring 1. april til 1. oktober. Når det kræves vil vi opvarme med varmepumpe og elradiatorer (sidstnævnte i 2 små værelser). Jeg tror, at der vil blive en del opvarmning i forår/efterår.

Vi vil ikke bo her om vinteren, men det kan da godt være, at man holder en weekend derud i ny og næ men da der IKKE er helårsvand sætter det jo sine begrænsninger.

Huset vil stå uopvarmet om vinteren.

Mit problem.
Hos Rockwool siger man, at sålænge man ikke har min. 10 grader i huset året rundt så skal man IKKE have dampspærre men i stedet vindpap på både den ind og udvendige side.

På hjemmesiden skriver de følgende:
NB: I uopvarmede og til tider opvarmede huse, såsom sommerhuse, udhuse og lignende erstattes dampspærren med vindtæt lag ind imod rummene. Se link.

http://www.rockwool.dk/sw64457.asp

Spørgsmål.
Men når man nu reelt bor i huset som var det et helårshus i halvdelen af året er det så ikke mest sikkert at lave dampspærre og så lave en grundig udluftning hele vinteren med ventiler i begge sider af huset?

Hvis ikke laver dampspærre må det da blive udsæt for en utrolig mængde kondens resten af året osv..

Hvis der ER dampspærre i et uopvarmet hus kan der jo også komme kondensproblemer ude fra såvidt jeg har læst mig til.

Jeg kan simpelthen ikke på nettet få et entydigt svar på, hvad der er rigtigt og forkert.

Håber, at der er nogen der kan hjælpe mig da jeg er helt på herrens mark.

Henrik

27 kommentarer

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Leif Larsen - d. 29/03-07 kl. 19:44
Hej Henrik

Forvirret - det kan jeg godt forstå.

Der findes en speciel diffusionåben dampspære, der netop løser din problemstilling.

Søg på "diffusionsåben dampspære" og du vil få en række forskelige produkter at vælge imellem.

mvh


Leif Larsen

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Jørgen Andersen - d. 07/04-07 kl. 16:45
Hej,

jeg kan desværre ikke bidrage med noget konstruktivt til dit indlæg, men jeg kunne godt tænke mig og høre lidt mere om dit punktfundament.

Vi er er netop igang med at rive 12m2 ned af vores gamle kolonihavehus, og kan ikke rigtigt finde noget fornuftigt om punkt fundamenter ! :-(

mvh
Jørgen Andersen
spamjorgen(A)gmail.com

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Henrik Clausen - d. 08/04-07 kl. 23:13
Hej jørgen

Jeg har lavet punktfundament på følgende måde.

Med et jordbor/pælebor har jeg gravet ca. 80 cm. ned. Herefter fylder jeg op med beton. (købt støbemix med perlesten samt cement).

I øverste halvdel af hullet har jeg sat et pvc kloakrør i diameter på ca. 15 cm.. Kloakrøret er ca. 40 cm. nede i jorden og ca. 15 cm. over jorden. Kloakrøret bliver også fyldt op med beton i røret og omkring røret.
Egentlig er røret kun brugt som forskalning så man kan støbe beton over jorden. Du kan også brugespiro rør, som er af metal. Men kloakrør er nemt at arbejde med og nemt at skære over.

I siderne af rørene som er langs kanten af huset har jeg støbt nogle hulbånd. Dem bruger du til at gøre remmen fast og virker egentlig som en slags stormsikring så huset ikke flyver sig en tur i orkanvejr, :-).

M.h.t. at grave dem dybt ned har jeg selv gjort fordi vi har lagt betontag på huset. Hvis det er let tag tror jeg godt du kan nøjes med et 40-50 cm. hul.

Pas forresten på følgende:

Hvis du skal have eternitplader på langs kanten skal du lige holde øje med IKKE at der kommer beton på den forkert side af kanten. Ellers bliver det noget møj at tilpasse eternitten.

Når du har støbt hullet og sat røret er det også en god ide bare midlertidig at skrue et stykke træ på tværs af kloakrøret, parallet med jorden for at holde røret i den rigtige højde og vinkel så længe betonen tørre.

Og slutteligt er det også en god ide, at trække en snor (mursnor) langs alle de rør du laver. Husk vatterpas. Alle rørene skal jo såvidt muligt stå i samme højde.

Når betonen er tør så sætter du et stykke murpap på toppen af røret og lægger remmen på. Altså den som huset skal stå på.

god fornøjelse.

Henrik


Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Henrik Clausen - d. 08/04-07 kl. 23:18
Hej Leif

Tak for dit svar.

Jeg kontaktede Icopal som laver en Hygrodiode og de sagde faktisk at det var lidt "overkill" at bruge en sådan til en kolonihave.

Jeg hælder efterhånden mere og mere til løsningen med vindpap på begge sider.

Hos Rockwool spurgte jeg ham om, hvorfor alle professionelle firmaer så laver dampspærrer og et lidt pudsigt svar fra ham var citat "det er fordi nogle håndværkere er 20 år om at fatte det". Man gør det man altid har gjort og der går altså lang tid før det går op for en, at det er forkert

Hvis der er andre som har erfaringer om vindpap eller dampspærre må i gerne skrive.

Henrik Clausen

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: vera - d. 11/06-12 kl. 23:50
Hej Henrik,

tk for dit gode indlæg- jeg kan se at det efterhånden er et par år gammelt og nu står jeg foran samme spørgsmål: damspærre i et kolonihavehus eller ej. Hvad endte du med at gøre? Hvordan er dine erfaringer? (eller andres)
Hvilket isoleringsmateriale har du brugt? Er der nogle brugbare alternativer til mineraluld?

venlig hilsen Vera

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: ernst - d. 17/06-12 kl. 12:32
Hej Vera

Jeg har for nyligt fået det råd fra Icopal, helst at undlade vindpap,dampspærre og lign. og kun nøjes med isolering. Du kan istedet for mineraluld bruge Styrolit men det er meget brandfarligt.

hilsen
ernst

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Mads - d. 01/11-12 kl. 13:45
Hej Henrik

Der er desværre heller ikke et rigtig og forkert svar.

Problemet er at hvis der i en periode (typist forår) bliver varmere udenfor huset end inde i huset dannes der kondens på det forkerte side af dampspærre altså den indvendige side.

Så du skal vurdere om der ville kunne denne situation ville kunne opstå, hvis den kan det ville jeg nok undlade dampspærren.

MVH
Mads M.A.K

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Henrik Clausen - d. 01/11-12 kl. 14:07
Hej alle
Fik lige en mail om, at der var opdatering af min gamle blog og så gik jeg lige ind og kiggede og så samtidig, at jeg desværre ikke har fået svaret fra Vera i sommers.
For at gøre en lang historie kort så endte jeg med IKKE at bruge dampspærre, men derimod vindpap på begge sider af den 100 mm. rockwool isolering i vægge/gulv og 200 mm. på loft.
KONKLUSION. Vi er en familie på 4 personer som tog huset i brug i 2009. Vi bor der ca. 6 mdr. årligt og har absolut IKKE haft nogen som helst problemer med indeklima ved denne løsning. Indeklimaet har været fantastisk. Ingen lugtgener eller fugtgener overhovedet, som vi elles har opleveret i andres sommerhuse vi har benyttet gennem årene.

Så hvis man IKKE har tænkt sig at benytte sommerhuset/kolonihaven om vinteren så er min anbefaling altså - BRUG vindpap på begge sider og for guds skyld ikke dampspærer eller hygrodiode osv..
Men bruger man det om vinteren eller har man varme på om vinteren så tror jeg dog at man gør klogt i dampspærre.
Det skal nævnes, at vi har forholdsvis store vinduer i syd som på denne måde opvarmer huset en smule om vinteren.
Jeg skal til slut nævne, at jeg har brugt mange mange timer på at finde ud af, hvad jeg skulle gøre og endte altså med denne løsning.

Henrik Clausen

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Henrik Clausen - d. 01/11-12 kl. 14:10
Ups..jeg skrev forkert mht. loft/tag.
Vi har dog vindpap på den indvendige side, men under tegltaget har vi dog en diffusionsåben dug som hedder Monarperm 1000 fra icopal.

Den kan man jo også bruge under eternit osv..

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Maj-Britt - d. 21/02-13 kl. 10:28
Jeg står i samme situation. Har dog ringet til Teknologisk Institut, da jeg også har fået lige så mange forskellige svar som personer, der er spurgt.
Teknologisk Institut anbefalede diffusionsåbent dampspærre i vægge, tag og gulv. Mit hus er ren trækonstruktion og med flat tag med tagpap. Der er 150 mm isolering i vægge og 200 mm i tag og gulv.
Huset er stadig under opførelse, så jeg kan ikke bidrage med virkningen. Har dog også planlagt at sætte en solenergidreven udluftning op.
Fik også tippet om vindpap både ud- og indvendigt, men blev frarådet dette og blev anbefalet den diffusionsåbne dampspærre i stedet. Løsningen er godt nok noget dyrere, men skulle være mere holdbar.
Håber og beder til, at jeg har fået det rigtige svar, da jeg har brugt rigtig mange penge på mit længe ventede kolonihavehus.
Mange hilsner
Maj-Britt

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Henrik Clausen - d. 21/02-13 kl. 10:48
Hej Maj-Britt
Faktisk tog jeg i sin tid også fat i Teknologisk som dengang sagde, at Vindpap var nok. Men jeg kan kun igen sige, at vi p.t. har boet fast i huset i 3 sæsoner i sommerhalvåret og har absolut et perfekt indeklima.
Dengang overvejede jeg også en diff.åben dampspærre, men fik at vide, at det var "overkill". I bakspejlet tror jeg dog godt, at jeg kunne have brugt det.
Men jeg kan godt forstå, at du er forvirret

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Thor - d. 28/02-13 kl. 20:08
Hvis man skal lave det bedste af det bedste med sådan et gulv i kolonihavehus eller sommer hus, så skal man laver lige som i et kælder gulv, da der er mere varmt og bedere generalt. Hilsen mureren

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Lars - d. 18/03-13 kl. 21:11
Hej Henrik

Hvorfor skal der være vindpap på begge sider ?

Er det ikke tilstrækkeligt ud mod ydervæggen ?

Skal der også være dobbelt vindpap i tag og gulv

mvh

Lars

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: carsten guldhammer - d. 03/06-14 kl. 14:01
jeg står for at skulle udvide det eksisterende kolnihave hus med ca 16 m2

uden foan huset er der et flise areal / terasse, som jeg vil indragge i bebyggelsen og tænker sådan set bare at lægge det nye gulv og huset / vægene på den eksisterende terasse..

men jeg tænker på om der skal en damp spære under /( altså læges på fliserne) før man lægger gulvet ? eller hvad ?

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Håndværkeren - d. 06/07-14 kl. 11:43
Til alles forvirring, så bør man kun etablerer dampspærrer hvis huset ikke kommer 8 grader hele året rundt. (Nogle siger 5 andre siger 11 grader) 8 grader tak!!!!kort sagt hvis du benytter DampS skal du også betale varme hele året. så brug vindpap!!!

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Kåre - d. 30/08-14 kl. 08:02
Hej Henrik,
Vi gå med overvejelser om istandsættelse af et ældre sommerhus med brug svarende til det, du beskriver. Hvad har du benyttet som beklædning på indervæggene?
Mvh
Kåre

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Mette Hansen - d. 14/09-14 kl. 12:35
Vi har løsningen med dobbelt vindpap i vores kolo som vi også bor i 4 Pers, april til oktober. Det giver et supergodt indeklima. Vi kombinerer dog også med en solarventi, der opvarmer indpustningsluften 10 grader. Det gør at atmosfæren inde i kolo selv om vinteren aldrig er fugtigklam - også selvom den kun varmer når der er sol :-)

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: kasper - d. 28/12-14 kl. 23:05
Hey mester normalt ved træhus skal der være vindpap men om der må ligges dobbelt lag ud over de 15 overlap tror jeg ikke.. ved dampspærre må du aldrig ligge dobbelt da det danner kondens mellem lagne og vil danne rod.. ved sommer huse vil man ligge dampspærre i men du skal bare sørge for der også er en form for ventilering, hul i væg eller noget?

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Thomas - d. 05/01-15 kl. 09:03
Kære alle
Jeg er i færd med at bygge en garage på 80m2 i træ med fundament. Der er 300mm flamingo i gulvet og ønsker at isolere hele bygningen. 150mm i vægge og ca. det samme i taget eller mellemgulvet. Jeg har vindpap på yderst og skal snart ha' det isoleret. Bør jeg her på indersiden vælge dampspærre eller vindpap. Ønsker at monterer en luft til luft varmepumpe, og lidt varme i vintermåneden. Mvh Thomas

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Dennis poulsen - d. 19/06-16 kl. 07:03
Hej Thomas. Stå i samme stitation som dig, med dampspærre i garagen. Hvilken læsning endte du ned. Mv Dennis.

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Kevin - d. 09/08-16 kl. 19:21
Hey venner.god tråd der lavet her !
Jeg er igang med at bygge kolonihave og regner med at lave det uden dampspærre , med 150mm papiruld i væggene og 200mm i taget, en diffusionsåben vindspærre uden på trækonstruktionen ,
20mm luft mellem vindsp og kalmar beklædning og
45 mm luft fra vindsp til tagpap som ligger på 18mm tagfiner. Og beklæde det indvendigt med fibergips. Så sku hele huset kunne ånde og jeg undgår svamp råd og fugt tror jeg på :-) giv mig jeres mening pfh tak. Mvh Kevin

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Kevin - d. 09/08-16 kl. 19:21
Hey venner.god tråd der lavet her !
Jeg er igang med at bygge kolonihave og regner med at lave det uden dampspærre , med 150mm papiruld i væggene og 200mm i taget, en diffusionsåben vindspærre uden på trækonstruktionen ,
20mm luft mellem vindsp og kalmar beklædning og
45 mm luft fra vindsp til tagpap som ligger på 18mm tagfiner. Og beklæde det indvendigt med fibergips. Så sku hele huset kunne ånde og jeg undgår svamp råd og fugt tror jeg på :-) giv mig jeres mening pfh tak. Mvh Kevin

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Ove - d. 10/10-16 kl. 21:50
Ja - god læsning. Skal også til at bygge kolonihavehus. Er blevet frarådet dampspærre. Regner med at lave vindpap yderst, 10 cm mineraluld og gipsplader inderst. Vil lave store ventilationshuller i hver side af huset, så der bliver god udluftning. Men er lidt nervøs for at gipspladerne alligevel trækker fugt om vinteren, når huset er uopvarmet.

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Morten Hansen - d. 18/02-17 kl. 17:01
Hej,
Jeg er selvstændig byggerådgiver og ser mange løsninger, desværre også mange fejl og skader i forbindelse med dampspærre i sommerhuse og kolonihavehuse.
Dette spørgsmål er ikke til at komme med et ensidigt svar på.
Men hvis man skal prøve at komme med et generelt råd, så beslut dig for om du vil sørge for at der er god udluftning, evt lidt varme i det fritidshus- fx en - sol til luftvarme løsning – eller evt en varmepumpe der holder huset på ca 10 grader, (En løsning vi tit ser i dag)
Hvis ikke du er sikker på du får luftet nok ud og huset bliver koldt i perioder- så lade være med at montere en tæt dampspærre men ha generelt altid nok ventilations i din konstruktion.
En diffusions åben dampspærre vil tit også være en god løsning -
Man er ved dette spørgsmål nød til at tænke rigtig meget over hvordan man bruger huset. Da løsningen skal passe til det enkelte hus, eller retter skal passe til måden man bruger det.
Og det er det, der er svært, normalt laver vi stort set alle løsninger ens i vores byggeri uanset hvordan det skal bruges. Det kan vi bare ikke her.
Der kan derfor opstå problemer hvis fx et hus bliver solgt og der kommer nye folk der anvender huset anderledes, fx der varmer huset, uden dampspærre, op om vinteren uden nok udluftning eller der altid har været varme på et hus med dampspærre og man stopper med at holde varme på. Det sidste er det der oftest kan skabe de store problemer.
Jeg er altid klar på at hjælpe med vejledning.
Morten Hansen Tømrer og Bygningskonstruktør

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Kim K - d. 01/03-17 kl. 10:23
Jeg har et gammelt Jeppesen bjælkehus med 45mm tykke bjælker uden isolering.. og vil isolere det udefra ..og vil høre om det må isoleres med 145mm rockwool eller om jeg skal nøjes med 100mm?.. da der allerede er 45mm "træ-bjælker".
Jeg her ikke tænkt mig at have konstant varme i sommerhuset... dog måske et Solarventi solpanel som puster "varm" luft ind.

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Kim K - d. 01/03-17 kl. 10:24
Og vælger ikke at bruge dampspærrer .. men vindpap på den ydre side :-)

Sv: Dampspærre i kolonihavehus / Sommerhus

Skrevet af: Pia H. - d. 15/05-17 kl. 10:05
Står med en udhus/udestue-agtig bygning, jeg overvejer at isolere og opvarme hele året til teenageværelse.

Har jeg forstået det korrekt, at der så skal dampspærre i vægge og loft?
Og ingen vindpap?

Hvordan sikres udluftningen?
Jeg antager, at jeg ikke bare kan smække isolering direkte op ad ydervæggen, dampspærre på, indvendig beklædning og så færdig.

Er der sådan en gør-det-selv-vejledning for dummernikker et sted?

Skriv svar i bloggen

Hvis du ønsker at oprette din egen blog skal du klikke her
Dit Navn:  
Emne:  
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
Læs
INDHENT ISOLERINGS / KLIMA TILBUD
INDHENT ANDRE HÅNDVÆRKERTILBUD
Nyt murværk >> Nyt facade >> Nyt tag >>
Nyt vindue >> Nyt bad >> Nye el-install. >>
Nyt gulv >> Ny maling >> Ny belægning >>
Nye fliser >> Ny tilbygning >> Nyt 1. sal >>
BLOGGEN
Sv: Vedrørende gyngestole til huset
Sv: Pillefyr versus varmepumpe??
Sv: Pris på belægning af herregårdssten
Sv: Elendig håndværker
Sv: Slå et træ ihjel!
Sv: lugt i værelse
Sv: Danica Køkken
Se alle indlæg
NYHEDER
Nu kommer haven helt ind i stuen
Et fristed i haven
Skydedøren. Skabt til det danske vejr
Ny jordvarmeløsning går i dybden efter den grønne varme
Ren luft uden larm
Energi-neutralt vindue med ægte, tynde sprosser og kitfals
Støvsugeren til familier med børn og pelsdyr i huset
Slagskruetrækkeren kræver stærkere bits. Her er de
Centralstøvsuger på en weekend
Fein MultiMaster nu også med batteri
Se alle nyheder

bygogbolig.dk

Hvad søger du?
Tilmeld dig gratis til bygogbolig.dk’s Bygge klub for boligejere.
Du får viden om dit byggeri, billigere byggematerialer og meget mere.
Se et nyhedsbrev her
Nyhedsbrev for bygherre
Nyhedsbrev for håndværkere
Service & regler
- Brochure service
- Blog byggeriet
- Indhent tilbud
- Find håndværker
- Byggereglementer
- Byggeregler og blanketter
- Kontrakter og forbruger tips
- Pjecer
- Anke & klagenævn
- Projekter
Funktioner & leg
- Indhent tilbud
- Design dit hjem
- Se videoer
For håndværkere
- Kontrakter
- Se byggeopgaver
- Bliv en bedre håndværker
- Kurser og uddannelser
- Byggereglementer
- Byggeregler
- Blanketter & aftalesedler
- Entrepriseret fra A-Z
Tilmeld firma her
- Håndværker
- Arkitekt
- Advokat
- Byggesagkyndig
Log ind
SITEMAP
BOLIGEJER
Andelsbolig
Fritidshus
Kolonihave
Lejebolig
Lejlighed
Villa / rækkehus
HAVEN
Drivhuse og havecentre
Flaget
Fliser og sten
Græsplæne og grønt
Havemøbler
Haveredskaber
Hegn og hæk
Legeredskaber
Pool og udespa
Terrasser
Udekøkken og grill
HUSET
Carporte
Døre & vinduer
El-installationer
Energi & miljø
Gulv, væg & loft
Isolering & klima
Kloak & dræn
Markiser
Mur & facade
Opvarmning
Sikkerhed
Skadedyr
Solceller og Energi
Tag & tagrender
Trapper & altaner
Varmepumper & Jordvarme
INDRETNING
Belysning
Centralstøvsuger
Det moderne hus
Gardin/persienne
Gulv og tæpper
Hjemmekontor
Maling og farver
Møbler
KØKKEN OG BAD
Badeværelset
Fliser og terrazzo
Gulvafløb
Husholdning
Hårde hvidevarer
Køkkenet
Sanitet
Spabad
NYBYG
Bjælkehuse
Elementhuse
Murstensvilla
Om- og tilbygning
Sommerhus
Træhuse
Udestuer
Unikke arkitekthuse
PAPIR OG LOVE
Finansiering
Flytning
Forsikringer
Instanser
Køb og salg
Naboret/pligter
Skatten
PROFESSIONEL
Arkitekt
Byggesagkyndig
El og VVS
El-værktøj
Kontor
Maskiner
Materialer inde
Materialer ude
Sikkerhed
Tele og data
Udlejning
Værktøj
© 1998-2017 bygogbolig.dk ApS