Ventilation og isolering af boliger

| Skrevet af Mette Jensen d. 1. december 2016

Kravene til energirigtigt byggeri er strammet gevaldigt op de senere år. Det sænker energiforbruget drastisk og giver helt nye muligheder – men også nye udfordringer med blandt andet ventilation. Kravene er langt fra lige så strenge for eksisterende byggeri, men ofte kan det alligevel betale sig at foretage forbedringer, blandt andet med bedre isolering. Læs med og se, hvordan indeklimaet kan forbedres i både eksisterende og nyt byggeri.

Nyt byggeri er hermetisk tæt
Når der bygges nyt, er der meget høje krav til både lufttæthed i klimaskærmen og høj isolering til alle sider. De to ting hænger sammen, for der er ikke meget mening i at lave metertykke isoleringer, hvis varmen uhindret kan sive ud gennem sprækker og huller. Byggeteknikken er i dag så god og velafprøvet, at det sagtens lader sig gøre at bygge et næsten luft- og varmetæt hus. Med en lille ekstra indsats kan man faktisk opnå status som et såkaldt nul energi hus, hvilket svarer meget godt til praktiske forhold. Udgifterne til opvarmning en næsten ikke-eksisterende. Alene den solstråling, der slipper gennem vinduerne, er ofte nok til at varme et nul energi hus op – selv om vinteren.

Den meget tætte konstruktion skaber imidlertid et nyt problem. Ganske vist skal et godt indeklima byde på behagelig varme, men der skal også friskluft til, og det kommer ikke naturligt i et hermetisk tæt hus. Førhen løste man problemet ved at lave huller i muren og isætte ventilationsriste. Den løsning ville såmænd også fungere fint, men ødelægger jo selvsagt ideen med den tætte varmekonserverende konstruktion.

Derfor er det i nyere huse meget normalt, at der installeres et ventilationsanlæg med varmegenvinding. Lidt forenklet fungerer det på den måde, at anlægget blæser varm brugt luft ud af huset, og suger frisk kold luft ind til erstatning. Pointen er her, at de to luftstrømme sendes igennem en varmeveksler, som henter varmen ud af udblæsningsluften, og bruger den til at opvarme den kolde indblæsningsluft. På den måde går der ikke ret meget varmeenergi tabt, selv om luften skiftes ud. Et sådant ventilationsanlæg er bestemt ikke billigt, men varmebesparelsen gør dog, at anlægget er tjent ind efter en årrække. Klik eventuelt forbi www.billigventilation.dk, hvor du kan se mere om priser og muligheder.

Efterisolering af eksisterende byggeri
I eksisterende byggeri kan det ofte betale sig at undersøge tilstanden af isoleringen i ydermuren. Særligt hvis du mærker træk ved stuens ydervægge, eller konstaterer et urimeligt stort energiforbrug til opvarmning. I ældre huse kan hulmursisoleringen næsten mangle, eller den kan være sunket sammen. Ud over varmetabet vil sådanne forhold typisk give anledning til træk og fugt, og dermed forringe indeklimaet og komforten betragteligt. I sådanne tilfælde kan den billigste løsning ofte være at indblæse løs isoleringsmasse i hulmuren. Bliv inspireret her, hvis du vil vide mere om muligheder og priser for hulmursisolering.

Der kan anvendes flere forskellige materialer til isoleringen, og de mest almindelige er løs glasuld/Rockwool eller små flamingokugler. En forholdsvis ny løsning er desuden indblæsning af papirsmasse, der efter sigende skulle være lige så effektiv og måske lidt billigere og mere miljøvenlig. Uanset den anvendte isoleringstype er fordelen, at isoleringsmassen fordeler sig i alle sprækker og kroge, og på den måde skaber en tæt og dækkende isolering.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der for tiden gives et betydeligt miljøtilskud, hvis man foretager en relevant energiforbedring af eksisterende byggeri. Tilskuddets størrelse beregnes typisk af den fagmand, der skal foretage isoleringsarbejdet. Han sørger også for at indberette til myndighederne, så du kan få det berettigede tilskud refunderet.



customer-logo

Firma Adresse

Vestergade 19B
8000 Aarhus C

Nyeste artikler fra Mette Jensen
Skal du indrette ny butik? Læs mere her.
Mette Jensen
Skal du indrette ny butik? Læs mere her.
Læs artikel
Det bør du vide, når du starter dit eget firma
Mette Jensen
Det bør du vide, når du starter dit eget firma
Læs artikel
Tre grunde til at lave lejekontrakter online
Mette Jensen
Tre grunde til at lave lejekontrakter online
Læs artikel
3 tips til en personlig og ryddelig bolig
Mette Jensen
3 tips til en personlig og ryddelig bolig
Læs artikel
Sådan indretter du entre og badeværelse
Mette Jensen
Sådan indretter du entre og badeværelse
Læs artikel
Sådan kan du spare penge på din varmeregning
Mette Jensen
Sådan kan du spare penge på din varmeregning
Læs artikel
Råd til ejendomsadministration og flytning
Mette Jensen
Råd til ejendomsadministration og flytning
Læs artikel
3 tips til at skabe en hjemlig spisestue
Mette Jensen
3 tips til at skabe en hjemlig spisestue
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.