Mebalux v/ Edvard Bruun

Værd at vide om svømmebassiner fremstillet i glasfiber

Pool og udespa | Skrevet af Mebalux v/ Edvard Bruun d. 17. marts 2004

Nogle mennesker har pga.mildest talt misvisende annoncering eller manglende viden fra sælgeren, fået den opfattelse, at glasfiberbassiner er nyt på det danske marked. For at udrydde denne “misforståelse”, kan oplyses, at de første glasfiberbassiner så dagens lys i U.S.A. for mere end et halvt hundrede år siden og siden da støt har vundet indpas i hele verden, idet materialet, hvis det er rigtigt forarbejdet, har vis sig som værende det bedst egnede og mest langtidsholdbare til fremstilling af svømmebassiner.


Her i Danmark har firmaet MEBALUX-svømmebassiner (se mere på www.mebalux.dk ) specialiceret sig i netop denne type bassiner og har i ca. 4 årtier produceret, produktudviklet og markedsført sådanne til Scandinavien og Nordtyskland. MEBALUX-programmet indeholder dag ca. 20 forskellige std.-modeller med både indvendige og udvendige ”romertrapper”, modeller med flere dybder samt med integreret børneafdeling og råder hermed over et meget stort udvalg, som vil kunne dække de flestes behov og ønsker. Pga. af glasfiberbassiners større og større udbredelse er nogle enkelte forhandlere så småt begyndt at importere masseproducerede glasfiberbassiner fra udlandet, men man skal være opmærksom på følgende:


Stort set kan glasfiberbassiner deles op i 3 typer:


A. Betonbassiner beklædt med glasfiber.
B. Glasfiberbassiner som sandwich-konstruktion – ell. andre fyldmaterialer.
C. HELSTØBTE, SELVBÆRENDE, HÅNDOPLAGTE glasfiberbassiner (se mere på www.mebalux) .


Type A:
Nyt ell. ældre betonbassin hvor overfladen er blevet nedbrudt af det agressive badevand, som indeholder både klormidler og har en væsentlig lavere PH.-værdi end drikkevand og derfor er blevet beklædt med en glasfiberbelægning. Dette er en robust og langtidsholdbar renovationsform, idet man her forener støttekonstruktionen- betonen, med en vandtæt langtidsholdbar membran -glasfiber. Bagdelen ved denne bassintype er, at man ikke opnår helt så glat en overflade som på et formstøbt bassin.

Type B:
Sprøjtestøbte glasfiberbassiner i sandwich-konstruktion masseproduceret i udlandet af mange glasfiberproducenter og udbudt til salg gennem forhandlere i europa er så småt begyndt at vinde indpas også på det danske marked, idet producenter og bassinforhandlere efterhånden har fundet ud af, at bassiner i glasfiber er den bassintype der holder længst.. Flere af disse bassiner er fremstillet på store negative forme, på hvilke man først påfører “gelcoatlaget”- indersiden af det færdige bassin” og herefter påsprøjter 2 lag glasfiber med et mellemlæg af pvc.skum, polyurethan-skum o.a.. Denne bassintype har som regel, afhængig af hvor fint formen er udført, en glat porefri overflade, som bevirker, at bassinet er nemt at renholde. Mange af producenterne går imidlertid mere og mere over til at benytte ”håndoplægsmetoden.” Bagdelen ved denne bassintype ligger i den mindre styrke i forhold til det helstøbte glasfiberbassin, idet det kræver en støttekonstruktion i form af en jernarmeret betonplade i bunden af udgravningen tilligemed opstøbning med beton udenom hele bassinet. Dette faktum understreges i øvrigt af, at producenten i sin montagevejledning fremhæver, at bassinet ikke kan tåle punktbelastning .

Type C:
MEBALUX-svømmebassiner som er fremstillet i helstøbt- håndoplagt- glasfiber i selvbærende konstruktion bliver ligeledes fremstillet på store negative højglanspolerede forme, som bevirker, at bassinernes inderside er fuldkommen glat og porefri og derfor ikke kræver nogen form for manuel rengøring. helstøbt betyder, at alle MEBALUX-bassiner er fremstillet i én tyk skal nogle steder helt op til 15-20 mm. i massiv glasfiber uden nogen form for fyldmaterialer. Samtidig med at de håndoplægges i stedet for at sprøjtes op, sikrer man en fuldkommen ensartet tykkelse af glasfiberlaminatet og hermed en ensartet styrke i hele bassinelementet. selvbærende konstruktion, som med denne produktionsmetode opnås, betyder at et MEBALUX-svømmebassiner ikke behøver en fordyrende og tisdkrævende støttekonstruktion i jernarmeret beton som den under b. nævnte sandwichkonstruktion, men blot en afrettet, planvibreret sandbund. Bagdelen ved et MEBALUX-svømmebassin er, at standardmodellerne kun kan transporteres i op til en bredde på ca. 4 m. men helt op til ca 15 m. i længden, idet bassinerne ankommer til kunden som et helt færdigt bassinelement. Men dette er som regel for de fleste private bassinkunder også rigeligt. I forbindelse med håndoplægning kan det nævnes, at mange producenter af større glasfiberemner som bl.andet lystbåde, som jo årligt fremstilles i titusindevis over hele verden i større og større udstrækning bruger håndoplægsmetoden, bl.a. for at opnå en ensartet tykkelse/styrke i laminatet.



Mebalux v/ Edvard Bruun

customer-logo

Firma Adresse

Torndalsvej 3
9240 Nibe

Nyeste artikler fra Mebalux v/ Edvard Bruun
Værd at vide om svømmebassiner fremstillet i glasfiber
Mebalux v/ Edvard Bruun
Værd at vide om svømmebassiner fremstillet i glasfiber
Læs artikel
Glasfiber svømmebassiner fra Mebalux
Mebalux v/ Edvard Bruun
Glasfiber svømmebassiner fra Mebalux
Læs artikel
Hvornår skal svømmebassinet bestilles?
Mebalux v/ Edvard Bruun
Hvornår skal svømmebassinet bestilles?
Læs artikel
Svømmebassiner der kan tåle rengøring
Mebalux v/ Edvard Bruun
Svømmebassiner der kan tåle rengøring
Læs artikel
Svømmebassin: Forsikring og lån
Mebalux v/ Edvard Bruun
Svømmebassin: Forsikring og lån
Læs artikel
Et svømmebassin er ikke et hul i jorden
Mebalux v/ Edvard Bruun
Et svømmebassin er ikke et hul i jorden
Læs artikel

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.