Lindab A/S

Småbørnsfamilier er dårligst til at lufte ud

Bjælkehuse | Skrevet af Lindab A/S d. 13. december 2012

En ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov Zapera for Lindab Ventilation viser, at børnefamilier med børn under syv år er dårligst til at lufte ud. Værst er nordjyderne efterfulgt af de midtjyske familier, men tendensen er ikke meget bedre i de øvrige dele af landet. De dårlige vaner kan have alvorlige konsekvenser, advarer indeklimaekspert.


Mindre end 10 procent af undersøgelsens familier med børn under syv år lever op til anbefalin-gerne fra DTU og Astma Allergi Danmark om 10 minutters udluftning med gennemtræk to-tre gange om dagen. Billedet af manglende udluftning hos småbørnsfamilierne forstærkes af, at det blandt de godt 1.000 adspurgte familier er forældre under 30 år, der lufter mindst ud.

”De yngste børnefamilier har ofte en travl hverdag, men det bør ikke være en undskyldning for ikke at få luftet ordentligt ud. Bekymrede forældre undgår måske også at åbne vinduerne på børneværelset af frygt for, at det skal blive for koldt, men konsekvenserne ved ikke at lufte ud er langt værre,” siger lektor og indeklimaekspert Geo Clausen fra DTU.

Små børn er særligt udsatte
Ifølge indeklimaeksperten er der masser af gode incitamenter til at sikre et ordentligt luftskifte på børneværelset. Forskning viser nemlig, at børn i deres første leveår er ekstra følsomme over for luftforurening, der øger risikoen for at udvikle astma og allergi.

”Med tanke på det moderne børneværelse, der både er nymalet og fyldt med nye møbler og plastiklegetøj, er det ekstra vigtigt med god ventilation hos de mindste. Ellers risikerer man, at CO2, brandhæmmere og blødgørere ophobes i luften. Stofferne kan virke hormonforstyrrende og er mistænkt for at medvirke til udvikling af astma,” påpeger Geo Clausen.

Ventilation er et effektivt alternativ
Ifølge Geo Clausen er et ventilationsanlæg en nem genvej til et sundt indeklima og et effektivt alternativ til traditionel udluftning med åbne døre og vinduer flere gange om dagen.

”Et ventilationsanlæg sikrer først og fremmest, at luften i boligen udskiftes automatisk i små-børnsfamiliernes travle hverdag. Men samtidig genvinder mange anlæg i dag varmen, så boligejerne ikke bare smider varmen ud, men rent faktisk sparer lidt energi,” fortæller Geo Clausen.

Start med ventilation i hjemmet
At det netop er småbørnsfamilierne, der er dårligst til at lufte ud, vækker opsigt hos ventilationsleverandøren Lindab Ventilation, som står bag undersøgelsen og tilbyder moderne ventilationsløsninger til både erhverv og private.

”Det er paradoksalt, at problemet er så udbredt hos børnefamilierne, når samme gruppe af forældre er meget optaget af god ventilation og et sundt indeklima i børnenes institutioner og på skolerne. Men i modsætning til i vuggestuen, børnehaven og skolen har forældrene i hjemmet stor og direkte mulighed for at forbedre luftkvaliteten og børnenes ve og vel,” siger salgsdirektør Puk Spencer fra Lindab Ventilation.

Lindab Ventilation har i år lanceret Lindab villaventilation, der et nyt ventilationskoncept, som giver private boligejere mulighed for at bevare et sundt indeklima uden at skulle bekymre sig om traditionel udluftning. Konceptet forhandles gennem Lindab Ventilations lokale ventilationspartnere over hele landet. Læs mere på www.villaventilation.dk.

Fakta om undersøgelsen:

  • Det er ventilationsfirmaet Lindab Ventilation, der står bag undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov Zapera, der har interviewet 1.006 boligejere med hjemmeboende børn.
  • Alle interviews er gennemført i perioden 7. – 13. januar 2011.
  • Undersøgelsen er gennemført via internettet med udgangspunkt i YouGov Zaperas Danmarkspanel.

    Fakta om indeklima og ventilation:

  • Et sundt indeklima kræver tilstrækkelig udskiftning af luften i form af for eksempel udluftning med gennemtræk i 10 minutter minimum to-tre gange dagligt.
  • Aktiv ventilation sikrer automatisk udskiftning af luften døgnet rundt og bidrager således til et sundt indeklima.
  • Flere undersøgelser viser, at et dårligt indeklima øger risikoen for astma, allergi og andre overfølsomhedssygdomme.
  • Børn opholder sig i hjemmet langt over halvdelen af døgnet. Ventilation i hjemmet har derfor stor betydning for børns helbred.
  • Ved at installere aktiv ventilation med varmegenvinding kan boligejere sænke energiforbruget, spare penge og reducere CO2-udslippet.

    Fakta om Lindab villaventilation:

  • Lindab villaventilation er et nyt ventilationskoncept fra Lindab Ventilation til private boligejere med etplans huse.
  • Konceptet er velegnet til både nybyggeri og renovering.
  • Lindab villaventilation forhandles af ti ventilationspartnere, der dækker hele Danmark.
  • Ventilationspartnerne sørger for alt fra beregninger til installation og opstart af anlægget.
  • Lindab Ventilation samarbejder med Nykredit om finansiering af Lindab villaventilation.
  • Læs mere på www.villaventilation.dk.


  • customer-logo

    Firma Adresse

    Langkær 20
    6100 Haderslev

    Nyeste artikler fra Lindab A/S
    Lindab Ventilation udvider sortimentet med lufttæpper
    Lindab A/S
    Lindab Ventilation udvider sortimentet med lufttæpper
    Læs artikel
    Småbørnsfamilier er dårligst til at lufte ud
    Lindab A/S
    Småbørnsfamilier er dårligst til at lufte ud
    Læs artikel
    Danskerne glemmer at lufte ud i hjemmet
    Lindab A/S
    Danskerne glemmer at lufte ud i hjemmet
    Læs artikel
    Nybyg
    Lindab A/S
    Nybyg
    Læs artikel
    Et behageligt indeklima både sommer og vinter
    Lindab A/S
    Et behageligt indeklima både sommer og vinter
    Læs artikel
    Et nyt hus, skal opfylde kravene til energirammen i BR10
    Lindab A/S
    Et nyt hus, skal opfylde kravene til energirammen i BR10
    Læs artikel
    Et effektivt ventilationsanlæg
    Lindab A/S
    Et effektivt ventilationsanlæg
    Læs artikel
    Serviceaftale
    Lindab A/S
    Serviceaftale
    Læs artikel
    Indlæs flere artikler...

    Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

    Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

    Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

    Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.