Wimex ApS

Sibirisk Lærk med indbygget forskønnelse

Huset | Skrevet af Wimex ApS d. 17. februar 2015

En nyopført kirke ved Statsfængslet Renbæk i Sønderjylland har fået en ny facadebeklædning, der på en god og meget perspektivrig måde bygger bro mellem æstetiske kvaliteter, naturlig styrke og miljøvenlig træbeskyttelse.

Statsfængslet Renbæk i Sønderjylland har længe savnet et sted, hvor de indsatte kan inspireres til fordybelse og til at forholde sig til det mere udefinerbare.

Det har de nu fået i form af en nyopført lille kirke på 375 kvadratmeter, der samtidig fungerer som forsamlingshus med bibliotek, café og andre aktivitetsmuligheder.

Men det er ikke kun det indre, der har nye kvaliteter ved kirke-byggeriet i Renbæk. Det ydre i form af arkitekturen og facaderne rummer også nye løsninger, der kan vise vejen for fremtiden.

Vokser i område med permafrost
Kirken er tegnet af Entasis Arkitekter, og til facadebeklædningen er der valgt Sibirisk Lærk® fra Wimex. Det stammer fra lærketræer, der har vokset i den centrale del af Sibirien, i et område med fastlandsklima og permafrost, hvor jorden omkring rødderne kun er frostfri i en ganske kort periode om sommeren. Det giver træ med ekstrem langsom vækst, høj kerneandel, tæt struktur og høj densitet. Og da træerne typisk er op til 250 år gamle, før de fældes, får det anvendte træ en meget stor styrke og en unik naturlig modstandsdygtighed overfor råd. De anvendte profiler til kirken i Renbæk består i princippet af 100 procent kernetræ.

Enestående kvaliteter
Disse naturlige styrker og kvaliteter åbner mulighed for at vælge en form for træbeskyttelse, der er væsentligt mere spændende og miljøvenlig end de traditionelle imprægneringsmetoder. Til beskyttelse af facaderne på Renbæk Kirke er der valgt jernvitriol, som ud over beskyttelsen også giver træet nogle enestående æstetiske visuelle kvaliteter.

I stedet for at falme udvikler farven sig
Jernvitriol er det samme som jernsulfat, og midlet har så effektive algehæmmende egenskaber, at det kan anvendes som en slags mild imprægnering. Det mest spændende ved stoffet er dog, at det har en særegen udvikling af farvetonerne, som over tid udvikler sig til en smuk bund for lærkens farve. Så i stedet for at falme udvikler farven sig i smukke grå-grønne nuancer, der går i elegant samspil med naturen. Klimaets påvirkning får farven til at mørkne og hermed yde en endnu bedre beskyttelse mod solen.


“Facaden skulle fremstå med en smuk grå farvenuance, der samtidig har et autentisk og naturligt udtryk.”
Arkitekt Kåre Rønne, Entasis Arkitekter

– Vi har ønsket, at facaderne skulle fremstå med en smuk grå farvenuance, der samtidig har et autentisk og naturligt udtryk, fortæller arkitekt Kåre Rønne fra Entasis Arkitekter i København.

Får en smuk grå-grøn overflade
– Det unikke ved kombinationen af lærk og jernvitriol er, at grundingen sker over tid og giver træet en meget smuk og karakteristisk grå-grøn nuance i overfladen. Det er altså en eskalerende beskyttelse med en flot visuel effekt, slutter arkitekt Kåre Rønne.

Miljøstyrelsen betragter ikke jernvitriol som et miljøskadeligt stof, da det nemt kan recirkuleres i naturen.

Nem montage
Erik Bach, salgsdirektør og daglig leder hos Wimex fortæller, at der er valgt en vandret beklædning af profilerne på facaderne, og brædderne er monteret med det patent-anmeldte Crypto system, der både bevirker, at montagen er helt skjult og uden synlige søm. Det giver en stilren ensartet overflade uden revner/skader opstået ved skruehuller. ■


Ref. Mos, Island – Kulturhus mm 1100m2 facade m sibirisk lærk m jernvitriol , industrielt påført af Wimex



Wimex ApS

Wimex stræber efter altid at være foran med de ypperligste produkter til terrasser, facader, stolper, hegn og alt hvad der hører til af befæstigelse, Preload® T-clips, dekolister, strøer, endclips og så videre. Deres virksomhed hviler på innovation, design og miljø.
Innovation, fordi de konstant udvikler deres produkter, så du får det bedste på markedet.
Design, fordi de tror på at et godt og gennemtænkt design giver optimal byggeri.
Miljø, fordi de tror på, at vi er med til at skabe en fremtid for os alle her på planeten.
Hos Wimex kan du finde markedets absolut bedste produkter og de yder naturligvis garanti, så du altid har sikkerhed for resultat.

customer-logo

Firma Adresse

Stranvejen 16
7800 Skive

Nyeste artikler fra Wimex ApS
Fleksibelt hegn-koncept nedbryder alle barrierrer
Wimex ApS
Fleksibelt hegn-koncept nedbryder alle barrierrer
Læs artikel
Hegnet sætter en ny milepæl
Wimex ApS
Hegnet sætter en ny milepæl
Læs artikel
Sibirisk Lærk med indbygget forskønnelse
Wimex ApS
Sibirisk Lærk med indbygget forskønnelse
Læs artikel
Nyt skud på komposit-stammen
Wimex ApS
Nyt skud på komposit-stammen
Læs artikel
Nyt skud på komposit-stammen
Wimex ApS
Nyt skud på komposit-stammen
Læs artikel
12 gode grunde til at vælge EasyPlank®
Wimex ApS
12 gode grunde til at vælge EasyPlank®
Læs artikel
Wimex lancerer en ny EasyPlank® Profil
Wimex ApS
Wimex lancerer en ny EasyPlank® Profil
Læs artikel
Komposit-terrassen skal sprudle af træ
Wimex ApS
Komposit-terrassen skal sprudle af træ
Læs artikel
Indlæs flere artikler...
Brochurer
EasyPlank komposit terrasseplanker
Wimex ApS
FlexX Crypto – En god idé – gør hele forskellen!
Wimex ApS
Sibirisk Lærk – det naturlige og miljørigtige valg
Wimex ApS
FlexX – nytænkning og fuld flexibilitet på udvendig beklædning
Wimex ApS
Indlæs flere brochurer...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.