Radon – den usynlige fare i parcelhuset

Isolering & klima | Skrevet af d. 1. august 2011

Hvert år dør omkring 300 danskere af lungekræft forårsaget af den radioaktive gasart, radon, som findes naturligt i jorden. Den er farveløs, kan ikke lugtes, og dannes ved henfald af radium. Den siver op af jorden under boligen og kan forurene kælder og stueetage. 350.000 danske boliger er ifølge Sundhedsstyrelsen for dårligt beskyttede mod radon.


Dét skal der gøres noget ved. Et lovkrav i bygningsreglementet fra 2010 siger, at nye huse skal opføres, så koncentrationen af radon i boligen ikke overstiger 100 Bequerel pr. kubikmeter (eller 100 bq/m3) – et mål for luftens indhold af radon, som normalt er højest om vinteren. Hertil følger en række enkelt-anvisninger, som også kan bruges i ældre huse, hvis ejeren ønsker at sikre hjemmet mod høje koncentrationer af den radioaktive gas.

Efter rygning er radon den næsthyppigste årsag til lungekræft i mange lande.

  • De fleste tilfælde af lungekræft, der er forårsaget af radon, skyldes lave og middelhøje radonniveauer i boliger, advarer dr. Maria Neira, der er leder af WHO’s afdeling for Public Health and Environment.

    Direktør i brancheorganisationen Dansk Ventilation, Christen Galsgaard, siger om den øgede opmærksomhed på radon som risikofaktor i hverdagen, at der er tale om et vigtigt delelement i samfundets begyndende offensiv for et bedre indeklima i boliger, på arbejdspladser og i institutioner:

  • Bygningsreglementet er blevet strammet på en lang række områder, og reglerne vil blive endnu skrappere i de kommende år. Det primære mål er at spare energi og nedbringe CO2-udledningen i forbindelse med boligopvarmning, mens de moderne systemer til opvarmning og aktiv ventilation i supertætte og højisolerede bygninger samtidig sørger for et sundt og behageligt indeklima, siger han.

    Christen Galsgaard nævner de integrerede systemer med varmegenvinding og aktiv ventilation som faktorer, der på sigt vil bidrage positivt til folkesundheden:

  • Vi befinder os bedre, vi yder mere og vi slipper for en lang række luftvejslidelser og andre helbredsproblemer, når stadig flere af os kommer til at bo, arbejde og lære i bygninger med et sundt indeklima. Det nye tiltag om sikring mod radon i nye bygninger er i reelt et indeklima-tiltag på lige fod med reglerne for indeluftens indhold af CO2, partikler og fugt i nybyggeri og renoverede bygninger, siger Christen Galsgaard.

    Statens Byggeforsknings Institut, SBI, følger de nye regler for sikring mod radon op med to praktiske anvisninger, som er målrettet til bygningsejere, bygherrer, projekterende, udførende og brugere af bygninger med opholdsrum mod jord. Desuden henvender anvisningerne sig til alle med interesse for at måle, eftervise og dokumentere radonindholdet i indeluften.

  • Regler alene er netop ikke tilstrækkeligt. Hos Dansk Ventilation har vi i flere år ønsket os en bred, folkelig informationskampagne og en politisk handleplan for et bedre indeklima i de danske boliger, på arbejdspladserne og i institutionerne. Der udføres masser af indeklimaforskning, og der findes koordinerende initiativer og institutioner, som både samler og fordeler viden blandt de professionelle. Hvad vi stadig efterlyser, er det sidste led, nemlig at den almindelige dansker i højere grad bliver gjort opmærksom på, hvad et godt indeklima faktisk betyder for helbredet, velværet og produktiviteten, siger Christen Galsgaard og fortsætter:
  • Fra den aller nyeste forskning kan jeg nævne, at DTU for nylig tjekkede indeklimaet i 500 danske børneværelser. I 57 procent af værelserne var luftskiftet for lavt på grund af for dårlig udluftning. Det betyder, at børnene leger, sover og læser lektier i et dårligt eller ligefrem sundhedsskadeligt indeklima. Jo, der er i høj grad brug for mere information, mere oplysning, mere bevidstgørelse.


  • customer-logo

    Firma Adresse


    Kontaktoplysninger

    E-mail: Telefon: Hjemmeside:

    Desværre, vi fandt ikke nogen artikler om emnet

    Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

    Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

    Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

    Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.