Heat Save Nordic ApS

Nye varmepumper kan halvere din varmeregning

Energi & miljø | Skrevet af Heat Save Nordic ApS d. 21. oktober 2013

Med de nyeste varmepumper på markedet kan du spare mellem 50 og 70 procent på de årlige varmeudgifter. Har du olie- eller gasfyr, og ligger din bolig udenfor fjernvarmenettet, bør du overveje at skifte til en varmepumpe.

Det er ikke helt gået op for danskerne endnu, men de nyeste varmepumper kan blæse toppen af din varmeregning. Den teknologiske udvikling på området er gået stærkt, og et sted mellem 500.000-700.000 boliger kan få bonus på bundlinjen ved at skifte til en varmepumpe.

Det gælder især boliger, som ikke ligger i områder med fjernvarme og som i dag bruger el-varme eller olie- og gasopvarmning. Jo ældre dit fyr er og jo større dit hus er, desto flere penge kan du spare. Og pumpen koster ikke meget mere at installere, end et nyt olie- eller gasfyr.

Boligen afgør pumpetype
Der er grundlæggende tre typer af varmepumper. Luft til luft, luft til vand og jordvarme.

Du kan kun få glæde af en luft-til-vand pumpe, hvis du har centralvarme. Har du ikke centralvarme, er det luft-til-luft pumpen, du skal vælge. Det er muligt at få luft-til-luft systemer, der også kan opvarme større boliger – men det er specielt i mindre helårsboliger og sommerhuse med brændeovn eller el-radiatorer, at en luft-til-luft pumpe gør sig bedst. ( udgår Du opnår størst besparelse på varmeregningen, hvis din bolig ligger udenfor fjernvarmenettet og opvarmes med olie eller gas).

”Du kan halvere dine omkostninger, ved at skifte dit gamle oliefyr ud med en varmepumpe. I nogle tilfælde vil besparelsen være endnu større, men det afhænger af, hvad du skifter fra, og hvor velisoleret og energieffektivt dit hus er. Des mere energivenligt et hus du bor i, jo bedre udnyttelse får du af din varmepumpe,” siger Morten Mathiasen, energiekspert hos Bolius og Søren Harding administrerende direktør i Heat Save Nordic samstemmende.

Det er vigtigt, at du selv beregner, hvor meget du kan spare eller få din lokale elektriker eller VVS’er til at hjælpe dig med beregningen. (udgår Eksempelvis svinger prisen på fjernvarme, derfor er det forskelligt fra område til område, om en varmepumpe kan betale sig her).

Ny teknologi gør forskellen
Det er varmepumpernes forbedrede teknologi, der gør de store besparelser mulig. Pumperne kan nu arbejde ned til en udendørstemperatur på minus 20-25 grader afhængig af typen og stadig levere en vandtemperatur, der er høj nok til et centralvarmesystem. Bliver det koldere end – 25 grader aktiveres den indbyggede el-patron automatisk, så man kommer ikke til at fryse. I Danmark kan så kolde dage normalt tælles på en hånd.

”De nye varmepumper er 3-4 gange så effektive som traditionelle opvarmningsformer som el, olie, gas. Samtidig har pumpen den laveste CO2-omkostning af de fire typer. Men glem ikke, at selvom energien er CO2-fri, så er el-produktionen, som driver pumpen, det ikke nødvendigvis med mindre man har solcellepaneler til at drive pumpen,” siger energiekspert Morten Mathiasen.

Hos det danske firma Heat Save Nordic er pumperne udstyret med en EVI-kompressor (Enhanched Vapour Injection), der er den sidste nyudviklede teknologi på markedet, og deres SCOP-værdi på deres luft til vand varmepumper og jordvarmepumper ligger på henholdsvis ca. 4 og 5. Det vil sige, at deres luft til vand varmepumpe producerer 4 gange så meget varme, som den bruger i el. Ved traditionelle opvarmningsformer er varmeeffekten 1:1.

”Der er tale om en langt bedre varmepumper og om en kompressor, til forskel fra de gamle, som har siddet i varmepumperne indtil for nylig. Det er EVI – kompressoren, der gør det muligt at opvarme vandet til 65 grader, hvilket er utrolig vigtigt for boliger med radiator anlæg. En hel del boliger med radiatorer, som har varmepumper af ældre dato, kan ikke opnå tilstrækkelig varme, fordi fremløbstemperaturen på vandet ikke kan komme op på de nødvendige 65 grader ” siger Søren Harding, adm. direktør i Heat Save Nordic.

Det opvarmede vands temperatur kaldes for fremløbstemperaturen og er kun en faktor ved luft-til-vand pumper og jordvarmepumper. En høj fremløbstemperatur er ikke vigtig, hvis vandet anvendes til gulvarme, hvor man kan nøjes med en fremløbstemperatur på 35-40 grader, men helt afgørende, hvis det er til radiatorvarme.

Værd at vide, hvis du overvejer at få en varmepumpe

  • Du kan bruge håndværkerfradraget til installation af varmepumpe.
  • Du kan søge om at få det såkaldte ”Energibesparelsestilskud” hos dit lokale elselskab. Tilskuddet afhænger af flere faktorer – og beløbet kan variere fra 2-9.000 kroner årligt, hvis du er berettiget til tilskuddet.
  • Fra 2013 er det blevet forbudt at installere oliefyr i nye boliger, og fra 2016 må du heller ikke erstatte gamle oliefyr med nye. Gælder dog ikke, hvis du samtidig hverken kan få gas eller fjernvarme.
  • Du kan også få glæde af den nye energirabat på 0,51 øre per kWh ved forbrug over 4000 kWt i helårshuse.

    Forstå SCOP-værdien
    SCOP-værdien er et udtryk for pumpens varmeeffekt. Det er vigtigt at kende den gennemsnitlige (årlige) SCOP-værdi, da værdien vil svinge, afhængig af om det er koldt eller varmt udenfor.

    SCOP står for Seasonal Coefficient Of Performance og angiver, forholdet mellem den varme du får, og den mængde strøm du bruger. Hvis du f.eks. har en varmepumpe, der bruger 2000 Watt timer elektricitet og har en SCOP på 4 så laver varmepumpen 8000 Watt timer varme. De 6000 Watt timer varme du får mere, end du putter i som el, henter varmepumpen fra luften ved luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper eller fra jorden ved jordvarmepumper.


    Billede : Luft til luft varmepumpen er lille nok til at hænge over en dørkarm, men kan sagtens opvarme et sommerhus eller fritidshus – også om vinteren.

    De forskellige varmepumper
    Du skal vælge den type varmepumpe, der passer til din bolig og din energiforsyning. Her er en oversigt over de forskellige typer, og hvad de egner sig bedst til.

    1. Luft til luft varmepumper:
    Oplagt til sommer og fritidshuse eller helårsboliger uden centralvarme.
    Varmepumpen inklusiv installation koster omkring 10-16.000 kroner (inkl. moms).

    2. Luft til vand varmepumper:
    Oplagt til erstatning af olie- eller gasfyr i helårsboliger.
    Varmepumpen inklusiv installation koster omkring 50-70.000 kroner (inkl. moms).

    3. Væske til vand varmepumper (jordvarme):
    Også oplagt til erstatning af olie- eller gasfyr i helårsboliger. Det er en dyrere løsning end luft-til-vand, men jordvarme har til gengæld en bedre varmeeffekt og kan give en større besparelse på længere sigt.
    Varmepumpen inklusiv installation koster henholdsvis omkring 120-150.000 kroner for jordvarme-installation med 500 meter slange gravet ned i jorden og 200.000-220.000 kroner for en jordvarme-installation med et rør boret ca. 100 meter lodret ned i jorden.

    Installationspriserne er estimerede priser indhentet fra Heat Save Nordic.

    Læs mere om produkterne fra Heat Save Nordic her

    Kilde:
    Penge og Privatøkonomi

    Grafen du ser nedenfor, er udarbejdet af Heat Save Nordic



  • customer-logo

    Firma Adresse

    Møllevej 9, 4F
    2990 Nivå

    Nyeste artikler fra Heat Save Nordic ApS
    Valg af varmepumpe
    Heat Save Nordic ApS
    Valg af varmepumpe
    Læs artikel
    ideel opvarmning til sommerhuset
    Heat Save Nordic ApS
    ideel opvarmning til sommerhuset
    Læs artikel
    EVI Luft til vand varmepumpe All-in-one
    Heat Save Nordic ApS
    EVI Luft til vand varmepumpe All-in-one
    Læs artikel
    Nye varmepumper kan halvere din varmeregning
    Heat Save Nordic ApS
    Nye varmepumper kan halvere din varmeregning
    Læs artikel
    Luft til luft varmepumper
    Heat Save Nordic ApS
    Luft til luft varmepumper
    Læs artikel
    Luft til vand varmepumper
    Heat Save Nordic ApS
    Luft til vand varmepumper
    Læs artikel
    Indlæs flere artikler...

    Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

    Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

    Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

    Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.