Akzo Nobel A/S

Lær om farver

Indretning | Skrevet af Akzo Nobel A/S d. 15. december 2008

Farver er i virkeligheden lys, der reflekteres tilbage på forskellige bølgelængder fra de mange overflader og strukturer, der omgiver os. Der findes uendeligt mange farver, nuancer og toner. Og det er svært at vælge netop den, du skal bruge og sætte ord på den præcise farve du ønsker. Vi har samlet nogle af de begreber, du vil støde på, når du interesserer dig for farver.


Primære farver
Primære farver er gul, rød og blå. Disse farver kan sammenlignes med primtallene, idet farverne ikke kan frembringes ved at blande andre farver.


Sekundære farver
De sekundære farver er grøn, orange og violet. De sekundære farver frembringes ved at blande to primære farver sammen. Rød og gul bliver orange, gul og blå bliver grøn og rød og blå bliver violet.


Tertiære farver
Tertiære farver opnås ved at blande to sekundære farver.

Toner og nuancer
Toner er noget andet end farver. Ordet farve anvendes om den egentlige kulør, dvs. om den er rød, grøn eller blå etc., mens ordet tone er et spørgsmål om, hvor lys eller mørk farven er. En rød og en blå farve kan således have samme tone, selv om det er helt forskellige farver. Du kan bedømme, hvorvidt to farver har samme tone, og derfor godt kan bruges i samme rum, ved at kigge på farverne og knibe øjnene halvt sammen. Du vil opleve, at farver med samme tone gerne flyder sammen. Farver bliver lysere ved at iblande hvid, hvilket du vil beskrive som, at farven bliver en tone lysere. Blander du derimod sort i, bliver en farve mørkere, men dette vil du betegne som en nuance.

Komplementære farver
Farver har modsætninger, og disse kalder du komplementære farver. Komplementærfarven til orange er blå, til grøn er den rød og til gul er den violet. Dette er farver som ofte, sat overfor hinanden, udfordrer øjet, og du vil ofte bløde kombinationen op ved at sætte andre toner sammen med.

Kontrastfarver
Kontrastfarver er forskellige modsatte kulører, der anvendes samtidig, som f.eks. rød, gul og blå, som sammen vil give et stærkt, udfordrende udtryk. At bruge kontrastfarver kan give dramatiske, visuelt spændende resultater. Kontrastfarver er ikke kun stærke farver, du kan sagtens opnå kontraster mellem pasteller.

Varme farver
De farver, som du betegner som varme farver er pink, orange og røde farver.

Kolde farver
De kolde farver omfatter farver, der indeholder meget blåt.

Tone-i-tone
At bruge farverne tone-i-tone vil sige, at du bruger den samme farve, men skaber dynamik og effekt ved hjælp af forskellige toner af den samme farve. Den lyse og mørke tone i farven justeres ved at tilsætte mere eller mindre hvidt. Dette er den mest enkle metode til at opnå en spændende individuel vægflade.

Glansgrader
Glansgraden i en maling afgør, hvor blank eller mat din overflade bliver. Glansgraden opgøres ved et tal der er proportionalt stigende, og er samtidig defineret ved hjælp af en farvekode som er gengivet på emballagen:

helmat (0-5) gul
mat (6-10) grøn
halvmat (11-29) rød
halvblank (30-59) blå
blank (60-89) orange
helblank (90+) lilla

Glansgraden har betydning for holdbarheden af din overflade. Jo højere glansgrad du anvender, jo mere hold- og vaskbar er overfladen. Det er muligt at skabe spændende effekter ved at kombinere blankt og mat.



customer-logo

Firma Adresse

Holmbladsgade 70
2300 København S

Nyeste artikler fra Akzo Nobel A/S
Historien om Pinotex
Akzo Nobel A/S
Historien om Pinotex
Læs artikel
Træbeskyttelse med indbygget solfaktor
Akzo Nobel A/S
Træbeskyttelse med indbygget solfaktor
Læs artikel
Mal og luk vinduet samme dag
Akzo Nobel A/S
Mal og luk vinduet samme dag
Læs artikel
Gode råd om maling
Akzo Nobel A/S
Gode råd om maling
Læs artikel
Valget af farver påvirker humøret
Akzo Nobel A/S
Valget af farver påvirker humøret
Læs artikel
Historien om Sadolin
Akzo Nobel A/S
Historien om Sadolin
Læs artikel
Lær om farver
Akzo Nobel A/S
Lær om farver
Læs artikel
Hvid er også en farve
Akzo Nobel A/S
Hvid er også en farve
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.