Center For Energibesparelser

Isoler huset, og sænk varmeregningen

Isolering & klima | Skrevet af Center For Energibesparelser d. 4. maj 2011

Når du efterisolerer din bolig, forbedrer du indeklimaet og sænker din varmeregning.


Fordele ved at efterisolere

  • Din varmeregning bliver mindre
  • Du får et bedre indeklima
  • Et mindre forbrug kan betyde, at du kan installere en mindre olie- eller gaskedel eller en mindre fjernvarmeveksler, næste gang du skal skifte den ud.


    Sådan kan du isolere

  • Hulmursisolering
    Det kan næsten altid betale sig at blæse isolering ind i hule mure. I langt de fleste tilfælde kan I hulmursisolere uden problemer. Uisolerede hulmure findes typisk i bygninger fra ca. 1940 og frem til begyndelsen af 60’erne, hvor det blev lovpligtigt at isolere nye bygninger. Få mere at vide om hulmursisolering hos leverandørerne. Tag udgangspunkt i energiløsningen, hulmursisolering, så er du sikker på, at efterisoleringen udføres korrekt.
  • Efterisolering af ydervægge
    Det giver både lavere energiregning og bedre indeklima at efterisolere ydervægge. Det er bedst at isolere bygningen udvendigt, fordi det giver lavest risiko for fugtproblemer. Vær dog opmærksom på, at det ændrer husets udseende, fordi isoleringen dækker facaden. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at ændre f.eks. tag, elinstallationer eller tagnedløb, eller andet der er tilknyttet facaden. Tag udgangspunkt i energiløsningen, udvendig efterisolering af ydervæg, så er du sikker på, at efterisoleringen udføres korrekt.
  • Indvendig isolering
    Ved indvendig isolering er der fare for, at konstruktionerne ikke kan tåle de ændrede fugtniveauer og temperaturer. Så få en konkret faglig vurdering, for at være sikker på at din bolig kan tåle en indvendig isolering. Hvis du efterisolerer ydervæggene indvendigt, skal du sikre, at der ikke kan trænge fugtig luft ud i konstruktionerne indefra. Det kan give råd og svamp. Indvendig isolering ændrer også rummenes størrelse og betyder ofte, at du må flytte radiatorer og elinstallationer. Tag udgangspunkt i energiløsningen, indvendig efterisolering af ydervæg, så er du sikker på, at efterisoleringen udføres korrekt.

    Isoler, når du bygger om
    Det kan bedst betale sig at efterisolere, når du alligevel skal bygge om eller renovere. Så får du den bedste økonomiske situation ud af det og en del andre fordele, f.eks. et bedre indeklima.

    Det kan du gøre

  • Når du skifter taget
    Så husk at isolere på loft og i skunkrum, når du er i gang. Hvis du skal skifte tagvinduer, er det en god ide at skifte dem ud med energieffektive vinduer.
  • Når du skifter vinduer
    Det kan ikke betale sig at udskifte i øvrigt velfungerende vinduer til lavenergivinduer, med mindre der er tale om vinduer med et lag glas. Men når du udskifter vinduer, bør du stille krav til de nye vinduers energieffektivitet, se næste punkt.
  • Når du forbedrer lette facadepartier
    Lette facadepartier i forbindelse med vinduer og dørpartier er meget almindelige i bygninger fra 70’erne. De består af en let trækonstruktion med træ- eller pladebeklædning på begge sider.
    Hvis du udskifter vinduerne i lette facadepartier, kan det være en fordel også at udskifte eller forbedre isoleringen i de faste partier i facaden. Isoleringen i facadepartiet er som regel meget tynd, og den udvendige pladebeklædning skal ofte udskiftes med års mellemrum. Varmetabet er stort, hvis der er en radiator lige inden for væggen. Så du vil spare varme, hvis du renoverer hele facaden. Bygningsreglementet kræver udvendig efterisolering, hvis du udskifter den udvendige plade, kaldet regnskærmen.
    Når du isolerer vægge og gulve mod uopvarmede rum og mod jorden
    Sørg for, at gulvene er tætte, så du undgår fugtskader. Det gælder også kældre og krybekældre.

  • Byg energirigtige tilbygninger
    Hvis du bygger til, skal tilbygningen opfylde Bygningsreglementets krav til energi. Tilbygninger vil ofte have bedre komfort end de eksisterende dele af bygningen. Undersøg, om det er muligt at forbedre den resterende del af bygningen. Du kan finde bestemmelserne for isolering af tilbygninger i Bygningsreglementet.
  • Når du skal renovere facaden
    Hvis du skal i gang med at renovere facaden, så undersøg, om det er muligt at foretage efterisolering samtidig. Facaden ændrer under alle omstændigheder ofte udseende, når den bliver renoveret. Så du kan lige så godt sørge for, at den bliver så energirigtig som muligt.

    Hold boligen tæt, og sørg for god ventilation
    Utætheder giver træk, fodkulde og kolde indvendige overflader. Varm, fugtig luft fra rummene kan trænge ud i konstruktionerne og føre til råd og svamp. For at undgå det så hold din bolig tæt.

    De fleste boliger bliver ikke for tætte, selvom du tætner. Hvis du oplever, boligen er blevet for tæt, kan du installere udluftningskanaler. Så kan bygningen ventileres gennem kontrollerede åbninger og ikke tilfældige utætheder. Du kan få hjælp til at tætne og isolere rigtigt i anvisninger fra Statens Byggeforskningsinstitut, blade fra BYGERFA (Byggetekniske Erfaringer) og i energiløsninger fra Videncenter for energibesparelser i bygninger.

    Nogle gange skal du isolere
    Hvis det er rentabelt, skal du altid efterisolere, når du renoverer en bygning. Det gælder, hvis du bygger om, og det berører mere end 25 % af husets ”skal” (tag, ydervægge, fundament, vinduer og døre). Det samme gælder, hvis ombygningens værdi er mere end 25 % af den seneste offentlige vurdering af huset.

    Selv ved mindre projekter skal du nogle gange opfylde krav til varmeisolering. Det gælder, hvis det er rentabelt:

  • Når du udskifter tagdækning
  • Når du ændrer facaden
  • Når du udskifter gulv

    De nøjagtige krav fremgår af Bygningsreglementet (kapitel 7 og bilag 6) og er yderligere forklaret i SBi-anvisning 230.

    Du er kun forpligtet til at efterisolere, hvis det er rentabelt.

    Det kan du isolere med
    Stenuld og glasuld kaldes mineraluld, og er de mest almindelige isoleringstyper til efterisolering af vægge og lofter. Installationer isoleres typisk med forskellige skumprodukter (polystyren og PUR). Skum bruges også under gulve.

    Du kan også isolere med materialer baseret på cellulose eller andre organiske materialer.

    For at spare mest energi skal isoleringens varmeledningsevne (λ-værdien) være så lav som muligt. Hvis der er ubegrænset plads, kan du dog få lige så god isolering med produkter med højere varmeledsningsevne – der skal bare et tykkere lag til.

    Tjek altid, at bygningsreglementets brandkrav er opfyldt. Det er vigtigt, når du sammenligner λ-vardier, at de er opgjort efter samme metode. Det gælder f.eks. alle materialer, som er underlagt varmeisoleringskontrollen, www.vif-isolering.dk

    Gode råd og links

  • Brug energiløsningerne på www.byggeriogenergi.dk
  • Få garanti for isoleringens holdbarhed
  • Sørg for at få en garanti for holdbarheden. Nogle producenter udsteder produktgaranti, hvis arbejdet udføres af håndværkere, som de har autoriseret. Spørg leverandøren.
  • Efterisoler, når du alligevel er i gang
  • Økonomisk set er det altid mest fordelagtigt at efterisolere, hvis bygningen alligevel skal renoveres/bygges om.
  • Vær omhyggelig og velinformeret, hvis du ”gør det selv”
  • Fejlagtigt udført isolering kan give problemer med råd og svamp og i sidste ende forringe bygningens værdi.
  • Læs mere om isoleringsløsninger og udførelse på byggeriogenergi.dk
  • Læs mere om efterisolering på sbi.dk, byg-erfa.dk og energitjenesten.dk


  • customer-logo

    Firma Adresse

    Amaliegade 44
    1256 København K

    Nyeste artikler fra Center For Energibesparelser
    CE dig for!
    Center For Energibesparelser
    CE dig for!
    Læs artikel
    Gode råd om varmepumper
    Center For Energibesparelser
    Gode råd om varmepumper
    Læs artikel
    Fakta om varmepumper
    Center For Energibesparelser
    Fakta om varmepumper
    Læs artikel
    Undgå at køle boligen med aircondition
    Center For Energibesparelser
    Undgå at køle boligen med aircondition
    Læs artikel
    Få en sund bolig – med ventilationssystem
    Center For Energibesparelser
    Få en sund bolig – med ventilationssystem
    Læs artikel
    Få en sund bolig – uden ventilationsanlæg
    Center For Energibesparelser
    Få en sund bolig – uden ventilationsanlæg
    Læs artikel
    Slip for fugt med en luftsolfanger
    Center For Energibesparelser
    Slip for fugt med en luftsolfanger
    Læs artikel
    Solvarme giver miljøvenligt varmt vand
    Center For Energibesparelser
    Solvarme giver miljøvenligt varmt vand
    Læs artikel
    Indlæs flere artikler...

    Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

    Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

    Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

    Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.