Mortalin A/S

Forebyggelse og bekæmpelse af hvepse

| Skrevet af Mortalin A/S d. 19. oktober 2004

Hjælpe mod hvepse
Med sommeren kommer hvepsene, og det giver problemer mange steder, hvor der laves mad som f.eks. brød, frugt og grønt.


Hvepsene ødelægger ved at gnave i maden, og da de også holder til på ådsler, i skraldespande og lignende steder, kan de også være smittebærere.


MORTALIN har midler til forebyggelse og bekæmpelse af hvepse.

Indendørs er UV-lysfælder det mest effektive middel, da det ultraviolette lys tiltrækker hvepsene, så de flyver ind i fælden.

Udendørs bekæmpes hvepsene bedst, hvis man finder boet, og slår hvepsene ihjel. Hvis man ikke kan finde boet, kan man bruge en fælde, som tiltrækker hvepsene med et lokkemiddel og fanger dem, når de flyver ind og spiser.

Noget om hvepse
Hvepsene med de sort-gule tegninger og den karakteristiske kropsform kaldes de sociale gedehamse.

I Danmark findes der 7 forskellige arter. Et gedehamse-samfund består af dronninger, hanner og arbejdere. Arbejderne er små hunner med uudviklede kønsorganer. Hos dronninger og arbejdere ender bagkroppen i en brod, der står i forbindelse med en giftkirtel, som benyttes som våben.

Gedehamse-samfundet er etårigt og går til grunde hvert efterår. Det er kun de befrugtede dronninger fra hvert bo, som overvintrer. Næste forår må de ”starte på en frisk”.

Gedehamsene bruger kun boet en sæson. Boets fysiske placering afhænger i nogen grad af arten. Nogle foretrækker huller i jorden, som f.eks. gamle musereder eller muldvarpegange, mens andre bygger boet i træer og buske, hule træer, under tagudhæng eller på lofter.

Dronningerne kommer frem fra deres vinterhi midt i april og går straks i gang med at finde et passende sted til det nye bo.

Den rede, som dronningen bygger, er kuglerund, stor som en valnød og har 10-20 celler til yngel.

Dronningen passer selv larverne, men når det første hold arbejdere, efter en måneds tid, er kommet på vingerne, koncentrerer hun sig om æglægningen. De nye arbejdere bygger boet større, passer larverne og henter føde.

Hvepseboet vokser sig større sommeren igennem og er størst i august, hvor det kan huse flere tusinde individer og være større end en fodbold. Sidst på sommeren bygges et antal større larveceller, hvori dronning og hanner opfostres. Herefter flyver de ud på bryllupsflugt og parrer sig. Hannerne dør, og de nye befrugtede dronninger opsøger beskyttede skjul for at overvintre.

Hvepsestik
Gedehamsenes gift er beslægtet med slangegift, og stikket kan være ret smertefuldt.

Et gedehamse-/hvepsestik er kun sjældent farligt, da det er små mængder gift, der er tale om. I de tilfælde hvor folk bliver alvorligt syge af gedehamsestik, skyldes det, at personen er overfølsom over for et eller flere af de stoffer, der indgår i giften.

Også stik i mund eller hals kan give komplikationer, da slimhinderne kan svulme voldsomt op med åndedrætsbesvær til følge.

Et almindeligt ukompliceret stik behandles med salmiakspiritus eller alkohol og kolde omslag. I håndkøb kan man få salve med lidocain, der er lokalbedøvende.

Bliver den stukne person bleg og føler sig utilpas med svimmelhed, kvalme osv., bør man straks søge lægehjælp. Stik af den store gedehams er mere smertefulde, fordi dosis er større.



customer-logo

Firma Adresse

Bråbyvej 74
4690 Haslev

Nyeste artikler fra Mortalin A/S
Fremtidens rottebekæmpelse
Mortalin A/S
Fremtidens rottebekæmpelse
Læs artikel
Nye tider for rottebekæmpelsen
Mortalin A/S
Nye tider for rottebekæmpelsen
Læs artikel
Bekæmpelse af sorte havemyrer med garanti
Mortalin A/S
Bekæmpelse af sorte havemyrer med garanti
Læs artikel
SuperCat mosegrisefælde
Mortalin A/S
SuperCat mosegrisefælde
Læs artikel
Elektrisk rottefælde
Mortalin A/S
Elektrisk rottefælde
Læs artikel
Mortalin certificeret efter CEPA-standarden
Mortalin A/S
Mortalin certificeret efter CEPA-standarden
Læs artikel
Insektnet til vinduer, døre og porte
Mortalin A/S
Insektnet til vinduer, døre og porte
Læs artikel
Når fugle bliver en plage…
Mortalin A/S
Når fugle bliver en plage…
Læs artikel
Indlæs flere artikler...
Brochurer
Victor® Elektrisk Musefælde – Brugsanvisning
Mortalin A/S
Victor® Elektrisk Rottefælde
Mortalin A/S
Indlæs flere brochurer...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.