Danske Boligadvokater

De juridiske rådgiveres cowboy-land

Boligejer | Skrevet af Danske Boligadvokater d. 30. maj 2006

– basisskøde og kompetent rådgivning er forbrugerens sikre vej gennem bolighandlen

I fremtiden kan enhver tilbyde juridisk rådgivning og markedsføre sig på det. Sådan har det ikke altid været, men sådan bliver det for boligkøberen, efter at den nye lov om juridisk rådgivning blev vedtaget i Folketinget den 4. maj. Når alle kan markedsføre sig på juridisk rådgivning, bliver markedet for boligkøberen langt mere uoverskueligt. Danske BOLIGadvokater lancerer i den forbindelse basisskødet for dermed at slå fast overfor boligkøbere, at bolighandlen ikke handler om skødet – men om rådgivning.

Ny analyse om bolighandel fra Analyseinstituttet Zapera viser, at forbrugerne i dag oplever en bolighandel som meget uoverskuelig, da der er mange produkter og ydelser at forholde sig til. Herudover fremgår det af analysen, at det forbrugeren primært efterspørger i en bolighandel er sikkerhed, tryghed og uafhængighed – og overblik over hele købeprocessen. Når Vinkelskriverloven ophæves, som der netop er taget beslutning om i Folketinget, vil den nye markedssituation betyde, at forbrugerne vil opleve bolighandlen som endnu mere uoverskuelig end nogensinde. I fremtiden kan alle aktører på boligmarkedet således markedsføre sig på juridisk rådgivning i en bolighandel, og det kan betyde, at salgsargumentet overfor forbrugeren i højere grad kommer til at gå på pris end på kvalitet i rådgivningen. Antallet af slagtilbud på dårlig skødeskrivning uden rådgivning vil uden tvivl stige, advarer Danske BOLIGadvokater:

” Uafhængig og kompetent rådgivning kan ikke fås hos en, som primært skriver skøder og ikke går op i tilstandsrapportens indhold, servitutter, jordforurening, valg af finansiering eller hvilken ejerskifteforsikring, den nye boligejer er bedst tjent med. Et skøde skal – i henhold til loven – ikke indeholde mere end matrikelnummer, sælgers navn, købers navn, pris, overtagelsestidspunkt, postadresse på ejendommen, anmelderens navn og typen af stempel. Det kan sagtens stå på én side og kan opfattes som en kvittering. Men det er rådgivningen til boligkøberen inden der skrives under, der er afgørende for, om boligkøberen slipper helskindet gennem købeprocessen”, forklarer Henrik Høpner.

”I dag fylder et skøde typisk 10 sider, men det behøver ikke at være det papir værd, det er skrevet på, da rådgivningen ofte er for dårlig og mangelfuld. Danske BOLIGadvokater introducerer derfor basisskødet fra den 1. juli i år. Basisskødet vil kun være på én til to sider, fordi det er magtpåliggende at signalere, at værdien i en bolighandel ikke ligger i skødet i sig selv. Værdien for boligkøberen ligger i at få uafhængig og kompetent rådgivning, så alle faldgruber i en bolighandel undgås. Billedligt talt kan man sige, at rådgivningen til boligkøberen skal fylde de resterende 9 sider, for det er qua rådgivningen, at boligkøberen undgår de ubehagelige overraskelser, som kan dukke op langt senere, når de glade husejere mindst af alt venter det”, siger formanden for Danske BOLIGadvokater Henrik Høpner.

Hvad står Danske BOLIGadvokater for?
Danske BOLIGadvokater er en sammenslutning af advokater, der besidder et højt fagligt niveau inden for boligrådgivning. De har fået branchens blå stempel som BOLIGadvokater, fordi de udelukkende arbejder efter etiske regler for køb og salg af fast ejendom, der er aftalt mellem Advokatsamfundet og Forbrugerrådet.

Medlemmerne af foreningen har forpligtet sig til at anvende foreningens koncepter for henholdsvis køber- og sælgerrådgivning.
Herudover stilles der krav til medlemmerne om kursusdeltagelse, og alle medlemmer er forpligtet til at modtage besøg af en auditor, som skal kontrollere, at medlemmerne lever op til deres forpligtelser.
Foreningen blev stiftet i år 2000 og har i dag omkring 300 medlemmer fordelt over hele landet.



Danske Boligadvokater

customer-logo

Firma Adresse

H.C. Andersens Boulevard 45
1553 København V

Nyeste artikler fra Danske Boligadvokater
Find drømmeboligen via din mobiltelefon SMS BOLIG til 1220
Danske Boligadvokater
Find drømmeboligen via din mobiltelefon SMS BOLIG til 1220
Læs artikel
Dyrt, hvis olietanken ikke er lovlig!
Danske Boligadvokater
Dyrt, hvis olietanken ikke er lovlig!
Læs artikel
De juridiske rådgiveres cowboy-land
Danske Boligadvokater
De juridiske rådgiveres cowboy-land
Læs artikel
Advokatforbehold – en overset del af bolighandlen
Danske Boligadvokater
Advokatforbehold – en overset del af bolighandlen
Læs artikel
At bygge nyt sommerhus…
Danske Boligadvokater
At bygge nyt sommerhus…
Læs artikel
Det kan koste dyrt at lege “jorden er giftig”
Danske Boligadvokater
Det kan koste dyrt at lege “jorden er giftig”
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.