Danske produkter sikres mod flammerne

Sikkerhed | Skrevet af d. 5. juni 2012

Hver dag er vi omgivet af såkaldte flammehæmmere. Det er kemiske forbindelser, der tilsættes produkter for at øge brandsikkerheden. Flammehæmmere har ofte været i søgelyset, fordi de kan være skadelige for indeklima, miljø og sundhed. Samarbejde mellem industri og universiteter vil udvikle metoder til at brandsikre produkter som tekstiler og tagpap – miljøvenligt, men billigt. Højteknologifonden støtter udviklingen med 7m DKK.


Flammehæmmere er nødvendige for brandsikkerheden, men ofte har de været beskyldt for at være skadelige for mennesker og miljø. Det skal der nu laves om på. Flammehæmmeres effekt skal forbedres ved at indkapsle og fiksere dem. Det vil betyde, at de vil være mindre skadelige for miljø og sundhed, samtidigt med at de holder længere. Når flammehæmmerne indkapsles og fikseres, bliver de beskyttet, så de ikke bliver nedbrudt, afdamper eller bliver vasket ud. Dermed opnås en langvarig effekt, så brandsikkerheden bevares – også efter 10 års brug, vask og slid. Projektet fokuserer på at udvikle og derefter implementere de nye metoder i den danske industri. Derfor er der stort fokus på at sikre, at produkterne differentierer sig, mens produktionsomkostningerne minimeres.

Teknologien udvikles i et konsortium med Teknologisk Institut, Kemotextil, Egetæpper, Icopal og DTU. Målet er blandt andet at gøre det muligt at beklæde passagerskibenes gulve med tæpper af kunststof, der møder brandkravene, at opnå en mere miljøvenlig flammesikring af bomuld og en konkurrencedygtig og mere sikker tagpap. På sigt skal metoderne kunne anvendes bredere, så dansk industri og en lang række andre produkter får gavn af de kompetencer, der er opbygget gennem projektet.

Egetæpper vil som de første introducere et gulvtæppe af kunststof, som lever op til kravene for passagerskibe.

”Hvis Egetæpper i fremtiden kan tilbyde produkter, der er af 100% nylon og samtidig IMO-certificeret, vil det betyde, at vi kan åbne et marked med helt nye produkter og muligheder. Konkurrencemæssigt kommer vi til at stå stærkt, da de produkter vil kunne matche de stigende råvarepriser på uld, som vi ser for tiden,” siger fabrikschef Aksel Heltoft, Egetæpper.

Projektet vil på Kemotextil A/S have stor betydning for salget i både ind- og udland.

”Kemotextil A/S vil kunne øge afsætningen af differentierede tekstiler, herunder sikkerhedsbeklædning, baby-/børnebeklædning, autotekstiler, udstillings- og teatertekstiler, alt med indbygget sikkerhed og uden eventuel skadelig afdampning af kemikalier,” siger direktør Henrik Ellerbæk, Kemotextil.

Professor på DTU Kristoffer Almdal har stor erfaring med at opnå bestemte funktioner i plastmaterialer ved at ændre på de molekyler, som materialerne består af.

”Projektet giver os mulighed for at bringe den forskning, jeg har arbejdet med gennem de sidste mange år, i brug i praksis. Det bliver en spændende proces, og jeg glæder mig til at se resultaterne af det store arbejde i laboratorierne, når det implementeres i industrien,” siger han.

“Icopal a/s stræber efter at være foran på innovative og miljøvenlige produkter og projektet får derfor stor betydning for Icopal i både ind- og udland”, siger teknisk direktør Eirik Jensen, Icopal Danmark a/s.


Budget: 13.999.920 DKK
Højteknologifondens investering: 7.206.460 DKK
Varighed: 3 år
Projektets titel: Safe Flame Retardants (SFR)

Kontaktoplysninger:
Højteknologifonden, Thomas Bjerre, 2090 3855
Egetæpper A/S, 7400 Herning, produktionschef Aksel Heltoft, 9711 8811, 2128 1849
Kemotextil A/S, 7400 Herning, direktør Henrik Ellerbæk, 9712 1900
Icopal A/S, 2770 Kastrup, fabrikschef Holger Hersbøll, 4488 5453, 24436036
DTU, Institut for Mikro- og Nanoteknologi, Professor Kristoffer Almdal, 4525 8144, 2091 5852
Teknologisk Institut, Center for Kemi- og Bioteknik, Konsulent Gitte Sørensen, 7220 1095



customer-logo

Firma Adresse


Kontaktoplysninger

E-mail: Telefon: Hjemmeside:

Desværre, vi fandt ikke nogen artikler om emnet

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.