VELUX Danmark A/S

Dårligt indeklima giver dårlig indlæring

Døre & vinduer | Skrevet af VELUX Danmark A/S d. 12. juli 2011

Hver dag opholder skolebørn sig på skoler, hvor indeklimaet er dårligt. Når der er mangel på frisk luft og dagslys inden døre, vil det påvirke børnenes indlæringsevne og sundhed. I Nordborg på Als har en friskole indrettet sig lyst og med højt til loftet for netop at skabe en skole med det perfekte afsæt for indlæring.


Et godt indeklima sikrer de bedste betingelser for bygningens brugere, men hver tredje bygning har et dårligt indeklima. Flere tusind børn tilbringer hver dag mange timer i skolebygninger, der ikke har et optimalt indlæringsmiljø. Det betyder trætte og uoplagte elever, der har svært ved at koncentrere sig, og det nedsætter elevernes lyst til at lære.

Dårligt indeklima skyldes dårlig luft og manglende dagslys, der både påvirker vores sundhed og velbefindende samt indlæring. En undersøgelse fra Center for Indeklima og Energi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) konstaterer, at den bedste måde at optimere indlæringen på er ved at forbedre indeklimaet. Højner man indeklimaet på skolerne, kan eleverne opnå den samme viden på seks år, som de nu bruger syv år på at opnå, og det har livslange konsekvenser for både elever og samfund.

  • Når indeklimaet er godt, er overskuddet altid større. Det gælder både for lærere og elever på skolerne. Men mange af vores skolebygninger lever ikke op til nutidens byggestandarder, og det vil påvirke lærernes undervisning og elevernes indlæring. Friskolen Østerlund har skabt en funktionel og inspirerende skole med masser af lys og frisk luft, og på den måde skabt rammerne for den optimale indlæring, udtaler Jesper Salskov Jensen, direktør i VELUX Danmark.

    Dagslysets betydning for mennesker og indlæring
    Mange af landets skoler er indrettet i mørke materiale og farver, hvor der ikke kommer meget dagslys ind. Men manglende lys har stor betydning for vores sundhed og velvære. Hvis vi modtager for lidt dagslys, vil vi opleve øget søvnbehov og mangel på energi, og vores produktivitet vil falde. Når eleverne i landets skoler hver dag skal lære noget nyt, vil det altså have stor betydning for indlæringen, hvis de ikke har modtaget nok dagslys.

    Og netop dagslys har en vigtig rolle i børns udvikling, da det har en række kvaliteter, som ikke findes i kunstigt lys. Dagslyset gengiver nemlig farver naturligt og varierer hele tiden i intensitet og retning – både over dagen og året, men også i hvert øjeblik. Alt sammen noget der styrker børns udvikling af synssansen, og som har betydning for deres opfattelse af farver, rum og tid. Og det har Østerlund-skolen taget højde for.

    Frisk luft og ventilation
    I over halvdelen af danske klasselokaler er luften dårlig og føles tung og fugtig. Det skyldes, at bygningens brugere og maskiner afgiver stoffer og varme til luften, så klasselokalerne bliver varme og når et for højt CO2-niveau. Derfor bliver eleverne allerede efter en enkelt klassetime trætte og uoplagte og mindre motiverede for at lære noget.

  • Mange skoler har klasselokaler med dybe rum og lavt til loftet, og det forringer luftkvaliteten i rummet. Den usædvanlige tagkonstruktion på Østerlund har givet klasselokalerne højt til loftet, og varmen og den dårlige luft kan derfor søge opad. Samtidig sikrer ovenlysvinduerne og den naturlige ventilation, at der hele tiden kommer frisk luft og masser af dagslys ind i lokalet. Det giver et meget bedre indeklima, der sikrer en behagelig og konstant temperatur, siger Jesper Salskov Jensen.

    Undersøgelsen fra DTU viser, at hvis temperaturen i klasselokalerne bliver sænket, så stiger børnenes præstationer. Hvis klasselokalerne får tilført frisk luft, stiger elevernes produktivitet med op til 15 %. En forbedring af indeklimaet er derfor den bedste måde at optimere indlæringen på, og hvis skolebygningerne ikke lever op til brugernes krav, vil det have livslange konsekvenser for både eleverne og samfundet.

    Friskolen Østerlund er forholdsvis nybygget, men der skal heldigvis kun få tiltag til for at optimere skolerne. Ovenlysvinduer skaber bedre dagslysforhold, og et ventilationssystem kan ved hjælp af et automatisk kontrolsystem styre rumtemperaturen. På den måde kan skolernes indeklima sikre, at børnene har de bedste betingelser for den optimale indlæring.

    Om friskolen Østerlund
    Friskolen i Østerlund blev grundlagt i 2003 på baggrund af en gruppe forældres initiativ da den kommunale skole i området blev nedlagt. Efter et par år i lejede pavilloner flyttede friskolen i 2005 ind i den nye skolebygning. Skolebygningen består af otte sammenbyggede ottekantede huse, der er bygget i miljørigtige materialer og har et lavt energiforbrug.

    Hvert klasselokale har minimum ét ovenlysvindue, der sikrer godt lys inden døre. Desuden er der let adgang til udearealerne via døre i hvert lokale, og den naturlige ventilation sikrer frisk luft hele tiden. I de store fællesrum er der lavet store glaspyramider, der giver masser af dagslys inde i bygningen. Dermed har skolen de bedste betingelser for at skabe et optimalt indlæringsmiljø og er både funktionel og inspirerende.

    Mere information:
    På www.velux.dk kan man læse om andet institutionsbyggeri med et godt indeklima.



  • customer-logo

    Firma Adresse

    Breeltevej 18
    2970 Hørsholm

    Nyeste artikler fra VELUX Danmark A/S
    Dug på ruder udvendigt…
    VELUX Danmark A/S
    Dug på ruder udvendigt…
    Læs artikel
    Elegant ovenlys i huset med fladt tag
    VELUX Danmark A/S
    Elegant ovenlys i huset med fladt tag
    Læs artikel
    Sæt energioptimering på listen over nytårsfortsætter
    VELUX Danmark A/S
    Sæt energioptimering på listen over nytårsfortsætter
    Læs artikel
    Langebjergskolen foran på indeklimafronten
    VELUX Danmark A/S
    Langebjergskolen foran på indeklimafronten
    Læs artikel
    Fordi lys skaber liv
    VELUX Danmark A/S
    Fordi lys skaber liv
    Læs artikel
    Slip af med juleosen – fem gode råd
    VELUX Danmark A/S
    Slip af med juleosen – fem gode råd
    Læs artikel
    Energirenovering af din bolig er blevet lidt mere overskuelig
    VELUX Danmark A/S
    Energirenovering af din bolig er blevet lidt mere overskuelig
    Læs artikel
    Pynt dine vinduer til jul og spred hygge
    VELUX Danmark A/S
    Pynt dine vinduer til jul og spred hygge
    Læs artikel
    Indlæs flere artikler...
    Brochurer
    Sommerhus brochure
    VELUX Danmark A/S
    Få det hele med
    VELUX Danmark A/S
    Vedligehold og få større udbytte af din ovenlysløsning
    VELUX Danmark A/S
    Velux lysningspaneler
    VELUX Danmark A/S
    Circadian House
    VELUX Danmark A/S
    VELUX solvarme
    VELUX Danmark A/S
    VELUX solvarme
    VELUX Danmark A/S
    Indlæs flere brochurer...

    Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

    Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

    Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

    Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.