Interplan A/S

Brug solens energi

Solceller og Energi | Skrevet af Interplan A/S d. 1. april 2014

På en typisk opgave med opsætning af solceller, har Interplan at gøre med et helt almindeligt hustag af tegl, eternit eller tagpap, og som regel har tagkonstruktionerne en hældning mellem 15 og 45 grader. Men det sker selvfølgelig, at de kommer ud for flade tagkonstruktioner, med hældninger fra 0 til 5 grader, og det kræver en lidt anden tilgang til opgaven.

Grunden til fladt tag skal angribes anderledes er, at vi her på vores breddegrader har solceller, som er meget glade for en hældning omkring 37 grader. Generelt vil alt mellem 20 og 50 grader give tæt på optimal produktion, men 30-40 graders hældning yder lige det ekstra.

Reduceret produktion ved lav hældning
Lav eller ingen hældning på solcellepaneler kan reducere produktionen med mere end 10%. Den lavere ydelse grundet sollysets skæve indfaldsvinkel, vil i sidste ende have stor indflydelse på anlæggets tilbagebetalingstid. Man har et par muligheder for, at kompensere for tabet i effekt;

Løsning med flere paneler


Solceller monteret fladt på fladt tag.

En løsning på den reducerede produktion kan være, forudsat der er plads til det, ganske enkelt at placere flere paneler på taget, for at kompensere for den lave hældning.

FORDELE: Den lave pris på solcellepaneler gør, at det er den billigste form af kompensation for den reducerede produktion grundet lav hældning, og det giver også anlægget mulighed for at starte el-produktionen tidligere, og fortsætte den senere, ved at dække et bredere område.

ULEMPER: ( Se rengøring af solcelleanlæg ) Et fladt liggende solcelleanlæg vil have problemer med stillestående vand på panelerne, visne blade, snedriver osv., da det ikke umiddelbart kan ‘glide af’, som det kan på paneler med hældning. Den ekstra plads det kræver kan også blive et problem, og man er muligvis nød til, at skulle bruge en større (og dyrere) inverter(e).

Løsning med aluminiums-bukke


Solceller monteret med hældning på fladt tag.

Alternativet er, at montere panelerne på de trekantede montage-stativer (alu-bukke), således at man opnår en hældning omkring 30 grader.

FORDELE: Hældningen på 30 grader forbedrer produktionen betydeligt i forhold til de fladt-liggende celler. Derudover vil panelerne være selv-rensende, da lidt blæst og et regnskyl ofte vil være nok til, at holde panelerne rene, så man ikke behøver tænke for meget på rengøring af panelerne.

ULEMPE: Aluminiumsbukkene man bruger til den type montage, udgør en stor ekstraomkostning for et almindeligt 6 kWp anlæg. Det er uforholdsmæssigt meget dyrere, at montere på alu-bukke, end bare at montere ekstra paneler. Ydermere, så vil en stribe paneler monteret på bukke, skabe en relativ stor skygge i området umiddelbart bag panelerne. Man er derfor nødsaget til, at placere panelerne på taget med et pænt mellemrum rækkerne imellem, for at undgå tabt produktion grundet skygge.

Interplan arbejder selvfølgelig i samråd med dine ønsker omkring, hvilken løsning du mener vil være den bedste for lige netop dit tag. Du er velkommen til at kontakte Interplan, og høre mere om dine muligheder for at få solceller.



customer-logo

Firma Adresse

Bækkeskovvej 25
2665 Vallensbæk Strand

Nyeste artikler fra Interplan A/S
Tænk grønt når du bygger
Interplan A/S
Tænk grønt når du bygger
Læs artikel
Mangler du en byggegrund?
Interplan A/S
Mangler du en byggegrund?
Læs artikel
Brug solens energi
Interplan A/S
Brug solens energi
Læs artikel
Nybyg – arkitekttegnede huse
Interplan A/S
Nybyg – arkitekttegnede huse
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.