Center For Energibesparelser

Biobrændselskedler varmer hele boligen op

Huset | Skrevet af Center For Energibesparelser d. 5. maj 2011

En biobrændselskedel giver dig både en varm bolig og varmt vand. Det er mere energirigtigt end el og olie.


Grønnere end el og olie
Med en biobrændselskedel varmer du mere energirigtigt end el og olie. Det kan derfor være relevant for boliger i områder uden tilslutningspligt til fjernvarme eller naturgas. Priserne på biobrændsel varierer meget, også i forhold til hvor store mængder du køber ad gangen.

Kedlerne producerer varmt vand og varme til radiatorerne i hele boligen på samme måde som andre former for centralvarme. Typiske biobrændselskedler er f.eks. brændefyr, træpillefyr eller kombifyr, som kombinerer flere brændsler.

Typer af brændsel
Biobrændselskedler er som udgangspunkt konstrueret til at benytte et bestemt brændsel. Når du vælger biomassekedel, vælger du derfor også et af følgende brændsler:

  • Træ (brænde)Træpiller
  • Træflis
  • Korn
  • Halm
    Hvilken type, der er mest fordelagtig, afhænger af individuelle forhold. Har du f.eks. egen skov, kan det være oplagt at fyre med træ.

    Godt at vide om brændsel

  • I anlæg, som er godkendt til korn, kan du ofte bruge andre typer brændsel såsom skaller, kerner, frø mv.. Tjek dog, om garantien stadig gælder, hvis du vælger alternative brændsler.
  • Mange automatiske anlæg kan håndfyres med f.eks. pejsebrænde, men de er ikke nødvendigvis godkendt til det. Det kan i nogle tilfælde være direkte ulovligt at håndfyre i et anlæg – spørg leverandør eller skorstensfejer.
  • Hvis du bruger træpiller, kan du sikre dig tørt brændsel og en god kvalitet ved at vælge træpiller fra Teknologisk Instituts kvalitetssikringsordning (eksternt link). Det billigste er at købe træpiller i løs vægt, som du kan opbevare i en stor beholder.

    Vælg en energieffektiv kedel
    Teknologisk Institut har en frivillig mærkningsordning for godkendte biobrændselskedler. Alle anlæg på listen opfylder både Miljøstyrelsens krav og bygningsreglementets krav. Kedlerne er mærket på en skala fra A-G. Vi anbefaler en A-mærket biobrændselskedel både med hensyn til energieffektivitet og miljøbelastning.

    Alle kedler på listen er testet for sikkerhed, og virksomheden underlagt kvalitetssikringsordningen (se nedenfor).

    Vær opmærksom på:

  • Står der flere brændsler ud for en kedel, er den energimærket ud fra det biobrændsel, som står først. Bruger du andet brændsel, kan fyret være mindre effektivt.
  • Der kan være stor forskel på kedler, der hedder næsten det samme. Modellen 300-ELAB-1310 er f.eks. A-mærket på både energi og miljø, mens 300-ELAB-1317 er C-mærket på energi og D-mærket på miljø.

    Find en kvalitetssikret installatør
    Teknologisk Institut har en frivillig kvalitetsordning for installatører, der hedder kso-ordningen. Installatører på listen er uddannet i installation og service af biobrændselskedler. Teknologisk Institut foretager løbende stikprøvekontrol af de opførte eller servicerede anlæg. Vi anbefaler, at du bruger en kso-installatør.

    Styr varmen automatisk
    Vi anbefaler en biobrændselskedel med automatik, som styrer kedlen automatisk efter udetemperatur og evt. døgnsvingninger. Automatikken er enten indbygget i anlægget eller købes særskilt. Tal med installatøren om det.

    Overvej, før du køber biobrændselsfyr

  • Kan jeg leve med lyden?
    Et biobrændselsfyr støjer mere end et oliefyr. Der kan være behov for støjafskærmning i fyrrummet. Vi anbefaler, at du om muligt hører et biobrændselsfyr i funktion, før du køber det.
  • Har jeg plads nok?
    Et biobrændselsfyr fylder mere end et oliefyr. Du skal også have plads til et lager af træpiller. Et typisk enfamiliehus bruger f.eks. godt 8,5 m3 træpiller om året, svarende til en lille varevogn. Du må højst opbevare 4 m3 brænde eller træpiller i fyrrummet. Du kan f.eks. opbevare brændslet ved siden af dit fyr, i din kælder eller din garage. Endelig skal der være plads til, at leverandøren kommer i en tungtlæsset lastbil og hælder brændsel af.
  • Hvordan varmer jeg vand om sommeren?
    Da biobrændselsfyr er mindre effektive om sommeren, kan du med fordel slukke det og supplere med en anden løsning til varmt vand om sommeren.
  • Et klimavenligt bud er et solvarmeanlæg
    Orker jeg at vedligeholde anlægget?
    Biobrændselsfyr skal renses hyppigt. Jo mere brændsel du bruger, jo oftere skal det renses. Røgtræk og hedeflader skal renses hver 14. dag. Kedelboksen renses mindst hver anden måned. Desuden skal du fjerne aske efter behov – mest om vinteren.
  • Er din skorsten god nok?
    Eksisterende skorstene er ikke altid gode nok til moderne biobrændselsfyr. Hvis du er i tvivl, så spørg skorstensfejeren, før du køber et fyr. Kommunen kan forlange, at din skorsten gøres højere, hvis naboerne er generet af røg.

    Husk, hvis du vil have en biobrændselskedel
    Skorstensfejeren skal godkende den opsatte kedel og underskrive prøvningsattesten. Skorstensfejeren tjekker oplysningerne og informerer kommunens Bygnings- og BoligRegister om installationen. Ofte vil skorstensfejeren opbevare en kopi af prøvningsattesten.

    Skorstenen skal renses af skorstensfejeren (lovpligtigt). Typisk skal skorstenen renses 2 gange årligt men i nogle tilfælde hyppigere. Skorstensfejeren skal også vejlede dig om kedlens effektivitet. Derudover bør du:

  • Få leverandøren til at beregne dit varmebehov, så du får den kapacitet, du har brug for.
  • Vælge en A-mærket kedel. Få vejledning hos leverandøren om, hvor tit du skal påfylde brændsel og få leverandøren til at vise, hvordan kedlen renses. Enkelte anlæg fører automatisk brændslet fra fyret ind i kedlen – en fordel, hvis du ikke er hjemme.
  • Få leverandøren til at anvise en installatør i nærheden. Husk at få prøvningsattesten fra den installatør, som installerer dit anlæg, da skorstensfejeren senere skal have den som dokumentation. Attesten viser, at fyret lever op til miljøkravene.
  • Anskaffe, lagre og påfylde brændsel af god kvalitet.
  • Rense kedelflader og forbrændingsrist i nødvendigt omfang – om vinteren vil det nok være ugentligt.
  • Tømme fyret for aske (ca. ugentligt).


  • customer-logo

    Firma Adresse

    Amaliegade 44
    1256 København K

    Nyeste artikler fra Center For Energibesparelser
    CE dig for!
    Center For Energibesparelser
    CE dig for!
    Læs artikel
    Gode råd om varmepumper
    Center For Energibesparelser
    Gode råd om varmepumper
    Læs artikel
    Fakta om varmepumper
    Center For Energibesparelser
    Fakta om varmepumper
    Læs artikel
    Undgå at køle boligen med aircondition
    Center For Energibesparelser
    Undgå at køle boligen med aircondition
    Læs artikel
    Få en sund bolig – med ventilationssystem
    Center For Energibesparelser
    Få en sund bolig – med ventilationssystem
    Læs artikel
    Få en sund bolig – uden ventilationsanlæg
    Center For Energibesparelser
    Få en sund bolig – uden ventilationsanlæg
    Læs artikel
    Slip for fugt med en luftsolfanger
    Center For Energibesparelser
    Slip for fugt med en luftsolfanger
    Læs artikel
    Solvarme giver miljøvenligt varmt vand
    Center For Energibesparelser
    Solvarme giver miljøvenligt varmt vand
    Læs artikel
    Indlæs flere artikler...

    Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

    Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

    Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

    Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.