Danske Boligadvokater

At bygge nyt sommerhus…

Boligejer | Skrevet af Danske Boligadvokater d. 30. maj 2006

Der er aldrig blevet bygget så mange nye sommerhuse som nu, og leverandørerne af nye sommerhuse melder om adskillige måneders ventetid på nye huse. Men lige som ved køb af et gammelt sommerhus er der mange forhold der skal overvejes, hvis man påtænker at bygge nyt.

Når overvejelserne påbegyndes, må man indledningsvist gøre sig klart, hvad det samlede projekt, dvs. grund, byggemodning, hus, haveanlæg, inventar med videre må koste.

Man kan herefter begynde at screene markedet for nye sommerhuse. Der findes en lang række typehuse, som i et vist omfang kan tilpasses købernes individuelle ønsker, men man kan naturligvis også finde arkitekter, som kan tilbyde specialløsninger.

Det er klogt at tage rundt og se på mange forskellige huse, blandt andet på fritidshusudstillinger. På den måde kan man få et godt overblik over mulighederne og priserne. Og når en leverandør og en hustype er indkredset, så kan det også være en god idé, at høre ejere af tilsvarende huse om deres erfaringer med huset og deres eventuelle erfaringer med byggefirmaet.

Nogle vælger – for at spare penge – selv- eller medbygløsninger. Man skal imidlertid være meget sikker på, at man har de nødvendige forudsætninger for dette, og ikke mindst den tid der kræves – ellers kan det hurtigt blive surt sparede penge. Man skal også være opmærksom på, at man ved et eventuelt senere salg ofte vil blive mødt med lidt mere nærgående undersøgelser af huset, når det oplyses, at huset er resultat af et selv- eller medbyg-projekt. Det kan godt trække salgsprisen lidt ned.

Byggegrunden kan være svær at finde, afhængig af hvor i landet man ønsker at bygge. Nogle vælger derfor at købe en grund med et nedrivningsmodent sommerhus. Gør man det, skal man også indregne omkostninger til fjernelse af dette. Til gengæld vil installationerne på grunden som regel være til stede.

Hvis grunden ikke har været bebygget før, skal der som regel etableres el, vand og kloak, og der skal normalt også budgetteres med anlæg af en have. Man skal i den forbindelse være opmærksom på, at jordens struktur ofte ødelægges af et byggeprojekt, hvorfor der kræves en særlig behandling efterfølgende, hvis man vil være sikker på, at græs og planter skal trives.

Når grund og hus er fundet, skal der indgås aftaler med såvel sælgeren af grunden som med byggefirmaet. Det er her vigtigt, at du sikrer dig professionel hjælp fra en boligadvokat, som kan sikre dig bedst muligt mod fremtidige problemer – blandt andet ved at tjekke, at der ikke er servitutter på grunden, som kan betyde, at du ikke kan bygge det hus, du gerne vil. Boligadvokaten vil også kunne sikre, at det er helt klart, hvad byggefirmaet skal levere hvornår, og hvordan betalingerne skal ske. Samtidig vil boligadvokaten sørge for, at du får sikkerhed for at eventuelle mangler, som konstateres i forbindelse med afleveringsforretningen, vil blive bragt i orden

Også finansieringen skal på plads, og her er proceduren lidt anderledes end når man køber ”brugt”, da det jo handler om en ejendom, som kreditforeningen kun kan vurdere ud fra en beskrivelse af projektet. Boligadvokaten vil også her kunne give dig gode – og ikke mindst helt uafhængige råd – om denne del af projektet.

Ovennævnte giver kun et meget overordnet billede af alle de forhold man skal tage i betragtning, hvis man overvejer, at bygge nyt sommerhus. Det er derfor en god idé at starte overvejelserne med et gratis formøde hos en certificeret Dansk BOLIGadvokat, så du kan få professionel bistand til hele forløbet til en aftalt pris.

Når du bygger nyt skal du bl.a. overveje:

Økonomi :
– Hvad må det samlede projekt koste (hus, grund, byggemodning, haveanlæg, etc.)
– Hvordan skal projektet finansieres?
– Hvis der kalkuleres med udlejning, hvor meget forventes huset netto at kunne indbringe årligt efter skat, og hvilke ekstra udgifter må udlejningen forventes at medføre til vedligeholdelse, græsslåning etc.

Grund:
– Hvilke krav har du til beliggenhed ift. bopæl, strand, skov, badeland, etc.?
– Anlæg af have?

Leverandør af hus:
– Hvilket byggefirma?
– Har andre ejere gode erfaringer med det pågældende byggefirma, og har sommerhusene ry for at være af god kvalitet?
– Har byggefirmaet en solid økonomi?

Hus:
– Hustype, antal sovepladser, stueareal, udhus, et eller flere badeværelser, spa, sauna, terrasse, etc.

– Skal det være udlejningsegnet eller skal det kun bruges til privat brug

Inventar :
– Hvad skal indkøbes – møbler, hvidevarer, bestik, porcelæn, havemøbler, haveredskaber etc.? – og hvad vil det koste?



Danske Boligadvokater

customer-logo

Firma Adresse

H.C. Andersens Boulevard 45
1553 København V

Nyeste artikler fra Danske Boligadvokater
Find drømmeboligen via din mobiltelefon SMS BOLIG til 1220
Danske Boligadvokater
Find drømmeboligen via din mobiltelefon SMS BOLIG til 1220
Læs artikel
Dyrt, hvis olietanken ikke er lovlig!
Danske Boligadvokater
Dyrt, hvis olietanken ikke er lovlig!
Læs artikel
De juridiske rådgiveres cowboy-land
Danske Boligadvokater
De juridiske rådgiveres cowboy-land
Læs artikel
Advokatforbehold – en overset del af bolighandlen
Danske Boligadvokater
Advokatforbehold – en overset del af bolighandlen
Læs artikel
At bygge nyt sommerhus…
Danske Boligadvokater
At bygge nyt sommerhus…
Læs artikel
Det kan koste dyrt at lege “jorden er giftig”
Danske Boligadvokater
Det kan koste dyrt at lege “jorden er giftig”
Læs artikel
Indlæs flere artikler...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.