DANSKE TEGL

Svenskerne er bekymrede for deres træhuse

Arkitekt | Skrevet af DANSKE TEGL d. 30. juli 2012

En temperaturstigning på 4°C, øget regnmængder og skybrud sætter fart på nedbrydningen af træhuse i Sverige.

I løbet af dette århundrede vil familien Larsson få forlænget vækstsæsonen for sine kartofler med 1-2 måneder, mens levetiden på familiens træhus vil blive væsentlig forkortet. Sådan er de gode og de dyste udsigter for omkring 4 millioner svenske borgere, der bor i træhus.

Det svenske metrologiske og hydrologiske institut (SMHI) forudsiger, at gennemsnitstemperaturen i Sverige vil stige med cirka 4°C i løbet af dette århundrede, hvilket er 40% højere end den forventede gennemsnitlige globale stigning.


Temperaturen om vinteren forventes at stige med 4-5° C og sommertemperaturen med 2-3° C. Instituttet forventer, at klimaændringerne har direkte effekter på byggeriet i Sverige. Mindre snebelastning og mere ekstrem regn og måske højere vindhastigheder er af stor betydning. Der vil også kunne opstå flere problemer med fugt i områder med et varmere og mere fugtigt klima. Et varmere klima vil også stille andre krav til bygninger i forhold til opvarmning og nedkølning.

Hvilken indflydelse betyder klimaændringer på de danske træhuse? 
Miljøministeriet har nærlæst den svenske klimarapport og vurderer på den baggrund, at klimaændringer i det sydlige Sverige stort set svarer overens med forventningerne til klimaændringer i Danmark.

Problemets omfang vil være mindre i Danmark, idet vi primært bor bag solide mure. Mens omkring 50 % af svenskerne bor i træhuse, forholder det sig lige omvendt i Danmark, hvor ca. 95 % af danskerne bor i murede huse eller i andre såkaldte tunge konstruktioner.

”Facader af tegl er en yderst vejrbestandig klimaskærm. Den er samtidig et værn mod klimaforandringer, også selv om huset udsættes for langt større regnmængder og fugt end i dag. Murede huse har den gode egenskab at kunne optage og afgive fugt” siger direktør Tommy Bisgaard, Kalk- og Teglværksforeningen.

Gamle brædder indeholder gift
Sverige står over for store udfordringer, når træfacaderne på de svenske træhuse skal udskiftes og bortskaffes. Årsagen er den giftige træbeskyttelse, som huset gennem tiden er blevet behandlet med.

I Danmark er problemet knap så stort, fordi vi bygger i mursten, som kan knuses og genanvendes.

Hr. Larssons rødmalede træhus er en trussel mod miljøet, når brædderne efter ca. 40 år skal udskiftes. Truslen skyldes, at man i 60érne brugte træbeskyttelsesmidler, der indeholdt giftige midler som arsen, organiske tinforbindelser og creosot.

I Danmark er flere end 90 procent af vores helårsboliger bygget af mursten, men der findes et stort antal sommerhuse, som blev bygget i 60érne på bølgen af den nye velstand, og hvor træfacaderne nu står overfor udskiftning.

Træbeskyttelsesmidler, der blev anvendt dengang, står i dag på Miljøstyrelsens forbudte liste og må ikke forhandles, men problemet er, at myndighederne ikke har kontrol over, hvad der sker med det gamle træ, som skal udskiftes.

Selv om rester af træ, der er behandlet med et træbeskyttelsesmiddel ikke må brændes på bål eller i brændeovnen, så ender det alligevel der, og kan under forbrændingen udvikle dioxin, der er meget skadeligt og kun vanskeligt nedbrydes i naturen.

Træet skal fjernes efter kommunens anvisninger, for eksempel afleveres på genbrugsstation, men selv her bliver meget af det sundhedsfarlige træ ikke sorteret fra.

Når vi afleverer gamle brædder på kommunens genbrugsstation er der en container til trygimprægneret træ, mens malet træ, der gennem årene er blevet behandlet med samme sundhedsfarlige træbeskyttelsesmidler, skal afleveres i containeren ”blandet brandbart”. Og mens det trygimprægnerede træ bliver deponeret, bliver træet, som indeholder træbeskyttelse fra de seneste 40 år, brændt i forbrændingsanlæg og udgør dermed en fare for miljøet.

”Det må være en fejl, hvis gammelt træ, der er behandlet med træbeskyttelse, bliver brændt. Med mindre det sker i særlige forbrændingsanlæg, der er udstyret til at håndtere dioxin,” siger professor emeritus i økologi og miljølære Finn Bro-Rasmussen.

”De ældre træbeskyttelsesmidler udgør en risiko, hvis de ikke bliver bortskaffet på den rigtige måde. Vi har altid været bange for dem, og blandt andet tjærestofferne bliver betegnet som kræftfremkaldende,” fortsætter Finn Bro-Rasmussen.

Han mener, at brædder der indeholder den type af træbeskyttelsesmidler, man anvendte i 60erne, bør deponeres. Ved deponi vil miljøskadelige stoffer fra træet sive, men en beskyttelsesmembran sørger for, at man kan samle stofferne op og undgå forurening af grundvandet.



DANSKE TEGL

Former og farver – store og små. På højkant eller på langs. Med glaseret eller ru overflade. Der er masser af muligheder med et murstenshus med tegltag. Du kan vælge en farve til taget, en anden eller flere til facade og en helt tredje eller fjerde til teglbelægningen foran huset og i haven.

Du kan mure i kreative mønstre og vælge en spændende farve til mørtlen. Begrænsningerne er ikke givet af byggematerialerne, for mursten og tagsten er nogle af byggeriets mindste og mest spændende ”byggeklodser”. Du må faktisk selv sætte begrænsninger. Dette kan være vanskeligt, da der nemt kan være millioner af kombinationsmuligheder. Det er som at have et sæt ”legoklodser”, bare i stor skala. Her kan du få inspiration til både hus og have. Det kan også betale sig at gå en tur i kvarteret og se, hvad andre har fundet på med deres murede huse med tegltage.

customer-logo

Firma Adresse

Nørre Voldgade 48
1358 København K

Nyeste artikler fra DANSKE TEGL
Ny teknologi og gammel viden giver arkitekter nye muligheder for at bygge æstetisk murværk i store højder
DANSKE TEGL
Ny teknologi og gammel viden giver arkitekter nye muligheder for at bygge æstetisk murværk i store højder
Læs artikel
Unikke facadeudtryk hitter i moderne arkitektur
DANSKE TEGL
Unikke facadeudtryk hitter i moderne arkitektur
Læs artikel
Hun sender teglet ind i fremtiden
DANSKE TEGL
Hun sender teglet ind i fremtiden
Læs artikel
Teglbranchen accelererer på innovation!
DANSKE TEGL
Teglbranchen accelererer på innovation!
Læs artikel
Flere boligkøbere vil have bæredygtig kvalitet
DANSKE TEGL
Flere boligkøbere vil have bæredygtig kvalitet
Læs artikel
Teglbranchen kræver miljøvaredeklaration fra ”vugge-til-grav”
DANSKE TEGL
Teglbranchen kræver miljøvaredeklaration fra ”vugge-til-grav”
Læs artikel
Bæredygtigt og sundt skolebyggeri hitter
DANSKE TEGL
Bæredygtigt og sundt skolebyggeri hitter
Læs artikel
Våd vinter øger risiko for alvorlige fugtskader, som skyldes dårlige tage
DANSKE TEGL
Våd vinter øger risiko for alvorlige fugtskader, som skyldes dårlige tage
Læs artikel
Indlæs flere artikler...
Brochurer
Rapport 2011.08.08
DANSKE TEGL
Det murede hus
DANSKE TEGL
DTU-rapport
DANSKE TEGL
TEMA, Bæredygtigt Byggeri – Den sociale dimension
DANSKE TEGL
TEMA – Bæredygtigt
DANSKE TEGL
Når først du har boet i et teglhus, kunne du ikke drømme om at bo i andet
DANSKE TEGL
Muret byggeri og indeklima
DANSKE TEGL
Whiterapport Resume
DANSKE TEGL
Indlæs flere brochurer...

Få byggetips og inspiration fra bygogbolig.dk

Du får gratis lækkert nyhedsbrev med byggetips og viden om byggematerialer, der hjælper dig i valget af produkt til dit byggeri.

Har du produkter, der bør vises på bygogbolig.dk?

Få en redaktionel omtale af dit produkt overfor boligejere og håndværkere. Vi modtager gerne din pressemeddelelse og byggetips.